buitenland

Rijk gedocumenteerd boek schetst zes eeuwen krijgshistorie

Door Eric Vrijsen - 11 mei 2015

‘Te vuur en te zwaard’ van Olaf van Nimwegen beschrijft de militaire geschiedenis van vóór 1914.

Boeken over krijgshistorie zijn er veel, maar vaak beginnen ze bij de Eerste Wereldoorlog of later. De Utrechtse geschiedkundige Olaf van Nimwegen schreef een rijk gedocumenteerd boek dat in 1914 ophoudt.

Hij beschrijft zes eeuwen militaire geschiedenis aan de hand van de thema’s bewapening, discipline en tactiek. Het begint in 1315, toen Zwitserse opstandelingen zich zo slim groepeerden in een vallei dat ze een onoverwinnelijk ridderleger in de pan hakten.

Met aansprekende details – de Slag bij Nieuwpoort duurde van half 4 ’s middags tot 7 uur ’s avonds – schetst hij de ontwikkelingen van huurlingenlegers naar beroepsmatige musketiers en ten slotte geschoolde soldaten die eervol wilden sterven voor het vaderland.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.