buitenland

Rusland verboden terrein voor drie Nederlandse politici

Door Anne Vader - 29 mei 2015

Rusland heeft drie Nederlandse politici verboden het land in te komen. Het zou gaan om Europarlementariër Hans van Baalen (VVD), Tweede Kamerlid Louis Bontes (ex-PVV) en Michiel Servaes, buitenlandwoordvoerder van de PvdA-fractie.

Ook de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt heeft naar verluidt een inreisverbod gekregen. Hij maakt deel uit van dezelfde fractie in het Europees Parlement als Van Baalen. De VVD’er zelf zegt te kunnen bevestigen noch ontkennen dat hij Rusland niet meer in zou mogen. ‘Rusland heeft mij niets gemeld, dus wanneer ik naar Moskou ga zullen we zien wat er gebeurt,’ aldus Van Baalen.

Vijand

Van Baalen ziet de Russische president Vladimir Poetin als de nieuwe vijand van Europa, zei hij eerder deze maand in het radioprogramma Kamerbreed. Vorig jaar februari stond hij, samen met zijn liberale collega Guy Verhofstadt, op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar ze een menigte een hart onder de riem staken.

De betogers hadden zich verzameld op het plein uit protest tegen hun toenmalige president Viktor Janoekovitsj – die later werd verdreven. Daarop brak er een oorlog uit tussen de pro-Russische separatisten en de machthebbers in Kiev.

Belofte

Van Baalen en Verhofstadt beloofden dat Europa Kiev niet in de steek zal laten. Verhofstadt zegde de Oekraïners verder toe dat er elke week Europese politici, afvaardigingen van Europese partijen en Europarlementariërs zullen komen, net zolang tot de demonstranten hun zin krijgen. ‘Uiteindelijk zullen dictators het nooit winnen van hun volk!’ riep Van Baalen. Vanuit Rusland klonk het verwijt dat de Europese Unie de Oekraïners had opgehitst.

Verhofstadt ziet het inreisverbod als ‘het zoveelste bewijs dat Rusland onder Poetin is afgegleden naar een totalitaire staat zonder enig respect voor de burgerlijke vrijheden.’ Serveas vindt het ‘tamelijk absurd’ dat hij op de lijst staat.

Lijst

Volgens Moskou is de lijst met mensen die niet welkom zijn in het land een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst van de EU. Europa stelde die lijst op na de annexatie van de Krim en de inmenging van Rusland in het conflict in Oost-Oekraïne. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat die vergelijking niet opgaat. De Nederlandse regering heeft Rusland laten weten dat ze de lijst verwerpt.

De EU-lijst is opgesteld vanwege ernstige schendingen van het internationaal recht door Rusland, zei Rutte. In tegenstelling tot de Europese lijst is die van Rusland niet transparant, niet juridisch onderbouwd en niet aanvechtbaar bij de rechter.

Visum geweigerd

In maart zeiden Europese politici al tegengehouden te worden door Rusland om de begrafenis van de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov bij te wonen. Rusland weigerde toen de Poolse Senaatsvoorzitter Bogdan Boruszewicz en de Letse Europarlementariër Sandra Kalniete een visum te verlenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.