buitenland

‘Saudi-Arabië dringt Houthi’s terug na aanval op grensstad’

Door Tom Reijner - 01 mei 2015

De strijd tussen de door Iran gesteunde Houthi’s en Saudi-Arabië lijkt zich verder uit te breiden. De milities, die de afgelopen tijd flink zijn opgerukt in Jemen, hebben ‘een grote aanval’ uitgevoerd op het grondgebied van Saudi-Arabië.

Dat gebeurde in de zuidelijk gelegen grensstad Najran, meldt het Saudische ministerie van Defensie. Volgens een woordvoerder is de aanval op checkpoints en grensposten afgeslagen.

Bommen

Wel zijn er bij de gevechten doden gevallen. Er kwamen drie regeringsmilitairen om het leven, en vielen er ‘tientallen’ doden aan de kant van de Houthi’s.

Het zou gaan om de grootste aanval op Saudisch grondgebied, nadat Riyad besloot om doelen van de Houthi’s met bommen te bestoken in Jemen. Donderdag was het ook al raak aan de grens. Toen werd een Saudische grensbewaker getroffen door een mortieraanval. Hij overleefde die beschieting niet.

Steunpilaar

Intussen gaan de bombardementen door – weliswaar op kleinere schaal dan bij het begin van de luchtaanvallen. Vorige week meldde Saudi-Arabië in een tv-toespraak dat de bombardementen op Houthi-doelen in Jemen zouden stoppen.

Het doel was vredesonderhandelingen op gang te brengen. Maar of die poging slaagt, is nog maar zeer de vraag, zeker na een incident op dinsdag. De Saudische luchtmacht bombardeerde op die dag een landingsbaan van het internationale vliegveld van de Jemenitische hoofdstad Sana’a, om daarmee te voorkomen dat Iraanse vliegtuigen ‘met hulpgoederen’ zouden landen.

Saudi-Arabië ziet de Islamitische Republiek als dé steunpilaar van de sjiitische Houthi-rebellen. Riyad – ondersteund door de Amerikanen – is loyaal aan de verdreven Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Al meer dan 1.200 mensen zijn bij het conflict om het leven gekomen. 300.000 burgers van Jemen zijn op de vlucht geslagen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.