buitenland

Saudi-Arabië houdt alle opties open bij bestrijding Houthi’s

Door Tom Reijner - 07 mei 2015

Alle opties liggen op tafel bij het tegenhouden van Houthi-aanvallen op grenssteden in Saudi-Arabië. Ook een legeroperatie op de grond behoort tot de mogelijkheden.

We moeten er alles aan doen om ‘deze praktijken van de milities’ een halt toe te roepen, zei legerwoordvoerder Ahmed Asseri op de Saudische tv, meldt persbureau Reuters.

Grensposten

Saudi-Arabië liet voor de tweede nacht op rij bommen vallen op stellingen van de Houthi’s, bij hun bolwerk Saada in Jemen, niet ver van de grens.

Vorige week voerden de Houthi-opstandelingen een ‘grote aanval’ uit op Najran, een stad in het zuiden van Saudi-Arabië. De aanval op grensposten en checkpoints werd volgens Riyad afgeslagen, maar wel vielen er bij de gevechten doden en gewonden.

Interventie

De Jemenitische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Khaled Alyemani, deed donderdag een oproep om toch vooral grondtroepen te sturen. De Houthi’s maken zich schuldig aan ‘barbaarse daden tegen een bevolking die zich niet kan verdedigen’.

Alyemani wil een ‘snelle interventie van de internationale gemeenschap’ om op die manier ‘Jemen te redden’. Gisteren schoten de Houthi’s – die worden gesteund door Iran – in de zuidelijk gelegen Jemenitische havenstad Aden op bootjes met vluchtelingen. Meer dan vijftig mensen vonden daarbij de dood.

Hulp

De VN schat dat al 300.000 burgers sinds maart van huis en haard zijn verdreven. Luchtaanvallen van de Saudische luchtmacht op landingsbanen van het internationale vliegveld in de hoofdstad Sana’a hebben de toevoer van hulpgoederen moeilijker gemaakt, waardoor zo’n 12 miljoen mensen mogelijk verstoken blijven van voedingsmiddelen, zei VN-coördinator Johannes van der Klaauw eerder deze week.

Juist vanwege het gebrek aan eten, brandstoffen en medicijnen, wil de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat er een gevechtspauze wordt ingelast. Kerry is op bezoek bij de Amerikaans bondgenoot Saudi-Arabië, en bespreekt zijn voorstel met koning Salman. Kerry maakt zich zorgen over de slechter wordende humanitaire situatie in Jemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.