buitenland

Saudi-Arabië slaat nog even hard toe voor staakt-het-vuren

Door Tom Reijner - 12 mei 2015

Het kan nog even, moeten de Saudiërs hebben gedacht, toen zij maandag en dinsdag heel wat bommen afwierpen op doelen van de Houthi-rebellen in Jemen. Vanavond treedt namelijk een wapenstilstand voor vijf dagen in werking.

De bommen kwamen neer op onder meer een wapendepot in Sana’a, die wordt gebruikt door de Houthi’s, de sjiitische opstandelingen die geld en wapens krijgen van Iran.

Rookwolken

Op foto’s is goed te zien hoe zwaar de opslagplaats is getroffen: grote, zwarte rookwolken stijgen op boven de Jemenitische hoofdstad.

De Arabische gelegenheidscoalitie onder leiding van Saudi-Arabië bombardeerde ook doelen van de Houthi’s in de zuidelijk gelegen havenstad Aden. De afgelopen dagen zouden al meer tientallen mensen om het leven zijn gekomen, meldt bijvoorbeeld Sky News op basis van lokale media.

Doelwit

De meeste doden, negentig, vielen maandag, toen een raketbasis het doelwit was. Als dat dodental klopt, is het vermoedelijk het hoogste aantal doden tijdens één bombardement, sinds de oorlog in Jemen uitbrak.

Het staakt-het-vuren dat vanavond ingaat – als niemand roet in het eten gooit – is om humanitaire redenen, zodat de burgers weer een beetje op adem kunnen komen. Daarmee komt, als het goed is, ook de hulp op gang.

Op de valreep

Dat Saudi-Arabië nog even toeslaat voor dit humanitaire bestand, is een beeld dat we overigens wel vaker zien vlak voordat een staakt-het-vuren van kracht wordt: de vechtende partijen voeren de strijd nog eens extra op, bijvoorbeeld om op de valreep terreinwinst te boeken.

Bijvoorbeeld in Oekraïne in februari: toen probeerden de pro-Russische separatisten en het regeringsleger het strategische stadje Debaltseve in allerijl te veroveren – terwijl in Minsk de laatste hand werd gelegd aan een bestand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.