buitenland

Sjiitische milities staan klaar om Ramadi te ‘bevrijden’ van IS

Door Tom Reijner - 18 mei 2015

Een groep strijders van een sjiitische militie is maandag aangekomen in een militair complex bij de Iraakse stad Ramadi, die de afgelopen dagen na een bloedige veldslag is veroverd door Islamitische Staat (IS). Eerder vandaag riep de regering in Bagdad sjiitische milities op om het leger te helpen bij de herovering van de stad.

Tanks en andere militaire voertuigen zijn het al-Habbaniyah-complex ten oosten van de stad binnengereden, meldt de Iraakse staats-tv.

Bevrijding

Zeker drieduizend sjiitische strijders staan klaar om terug te vechten. Ze gaan deelnemen aan de bevrijding van Ramadi, zegt het hoofd van de provincieraad van Anbar, Sabah Karhout.

Maar Anbar is  een overwegend soennitische provincie. Er wordt dan ook gevreesd dat de komst van sjiitische milities zal leiden tot sektarische gevechten.

Een soennitische tribale leider heeft gezegd blij te zijn met alle hulp, zelfs van sjiitische milities. ‘Wat vandaag gebeurd is, is een groot verlies veroorzaakt door een gebrek aan goede planning door het leger,’ zei Naeem al-Gauoud tegen persbureau AP.

Tafereel

De lokale autoriteiten van de provincie waarschuwden er al voor in april: de strategisch belangrijke stad Ramadi zou zo maar (en heel snel) in handen kunnen vallen van IS. Ramadi ligt al weken onder vuur van het terreurleger.

De laatste dagen wist IS een doorbraak te forceren, en is de stad op zo’n 100 kilometer van de Iraakse hoofdstad Bagdad, veroverd. De regeringstroepen hebben zich teruggetrokken op een dichtbijgelegen militaire basis. Soldaten zouden de stad in allerijl zijn ontvlucht, een tafereel dat herinneringen oproept aan de IS-inname van Mosul vorig jaar zomer.

Gevoelige klap

Het moet een enorme veldslag zijn geweest. De straten liggen bezaaid met lijken, mede doordat IS massa-executies zou hebben uitgevoerd. Bronnen melden dat zeker vijfhonderd mensen om het leven zijn gekomen. Duizenden burgers hebben huis en haard verlaten. De val van de provinciehoofdstad is een gevoelige klap voor het Iraakse leger, dat Ramadi ondanks de herhaaldelijke steun van de door Amerika geleide luchtmacht niet wist te behouden.

De Amerikanen zijn desondanks optimistisch: volgens hen kan de stad worden heroverd. De huidige situatie, waarbij IS het voor het zeggen heeft, gaat veranderen, zei minister van Buitenlandse John Kerry in Zuid-Korea, waar hij op bezoek is. Washington heeft toegezegd de luchtsteun op te voeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.