buitenland

Taliban claimt helikoptercrash in Pakistan

Door Nina Bogosavac - 08 mei 2015

De Taliban claimt verantwoordelijkheid voor de helikoptercrash in Pakistan waarbij de Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink gewond raakte. Het doelwit zou de Pakistaanse premier Nawaz Sharif zijn geweest, die in een andere helikopter zat.

De terreurgroep zegt de helikopter met elf diplomaten uit de lucht te hebben geschoten, meldt persbureau AFP.

De authenticiteit van de claim is nog omstreden: volgens het leger is er sprake van een technische fout en is een terreuraanval uitgesloten. Maar de Taliban hebben volgens verschillende lokale media juist gezegd dat zij de helikopter hebben neergehaald met een raket.

De Nederlandse ambassadeur in Pakistan, Marcel de Vink (46), raakte gewond bij de helikoptercrash. Er vielen zes doden, onder wie de ambassadeur van Noorwegen en de Filipijnen, meldt de Pakistaanse krant Dawn vrijdag. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de berichtgeving bevestigd. Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de dood van de diplomaat uit eigen land. Ook de Poolse ambassadeur liep verwondingen op. De gewonden zijn overgebracht naar het militaire ziekenhuis in Gilgit. Hoe zij er aan toe zijn, is niet bekend.

Het voertuighelikopter stortte neer op een school in een vallei in het noorden van het Aziatische land. De school was leeg.

‘De helikopter kwam dicht bij de landingsplaats en probeerde te draaien toen hij neerstortte’, meldt een ooggetuige aan Reuters. ‘De helikopter vloog in brand en stond een uur in lichterlaaie’.

Ook twee ambassadeursvrouwen uit Maleisië en Indonesië, en beide piloten kwamen om het leven. In totaal had de helikopter zeventien mensen aan boord, onder wie elf buitenlanders.

Doelwit

Volgens de Pakistaanse krant Dawn zei het leger al snel dat er geen sprake van een terreuraanslag of een actie van kwaadwillenden was. ‘Volgens onze eerste informatie landden twee helikopters veilig, terwijl een derde een technische fout ontwikkelde tijdens de landing’, aldus legerwoordvoerder Asim Bajwal op Twitter.

De Taliban hebben volgens verschillende media in een verklaring in het Urdu (de officiële taal van Pakistan) geschreven dat de premier van Pakistan, Nawaz Sharif, het doelwit was. ‘De helikopter is neergeschoten met een anti-luchtdoelraket, waardoor de piloten en veel buitenlandse ambassadeurs omkwamen.’

De Vink is sinds 2014 in Islamabad werkzaam. Eerder was hij hoofd van de politieke afdeling van de ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.