buitenland

Thailand en Maleisië blijven hard optreden tegen bootvluchtelingen

Door Elif Isitman - 16 mei 2015

De Thaise marine heeft zaterdag een overvolle boot met vluchtelingen afgewend van de kust. Vervolgens werd de boot onderschept door Maleisische schepen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vraagt de Aziatische landen de bootvluchtelingen een veilige haven te bieden.

De Aziatische landen weigeren vluchtelingen aan wal te laten en spelen hiermee ‘maritieme pingpong’, schrijft persbureau Reuters. De vluchtelingen komen voornamelijk uit Bangladesh en Myanmar. Vanuit dat laatste land zijn het vooral de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar, die hun heil in andere Zuidoost-Aziatische landen zoeken.

Voedselpakketten

Vrijdag kwamen bijna 800 vluchtelingen aan in Indonesië, nadat ze werden teruggestuurd vanaf de Maleisische kust. De Maleisische kustwacht gaf de vluchtelingen voedselpakketten, alvorens ze terug de zee op te sturen. Indonesië ondernam eerder deze week soortgelijke actie.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR schat dat er vanaf het begin dit jaar zo’n 25.000 vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar werden verleid door mensensmokkelaars om op de bootjes te stappen.

Offensief

Thailand is een sterk offensief begonnen tegen de mensensmokkelaars, waardoor een eerder gevestigde route door het land naar Maleisië vrijwel onmogelijk is geworden te betreden. Hierdoor laten mensensmokkelaars de bootjes veelal in de steek, waardoor ze doelloos blijven ronddobberen rond de Golf van Bengalen. De Thaise en Maleisische autoriteiten vermoeden verder dat de bootvluchtelingen hun landen ook gebruiken als doorsteek naar Australië.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Thailand en Maleisië  vrijdag gevraagd de Rohingya-migranten onderdak te bieden. De Amerikaanse president Barack Obama schreef verder in een brief aan het Amerikaanse congres dat sancties tegen Myanmar in stand blijven, doordat de regering condities creëert waardoor minderheden het land ontvluchten.

Volgens de Maleisische premier Najib Razak heeft zijn land al 120.000 illegale migranten uit Myanmar ondergebracht maar is er meer hulp vanuit de internationale gemeenschap nodig. ‘Maleisië moet niet de enige zijn die de last draagt, er staan namelijk nog duizenden vluchtelingen in de rij,’ aldus de Maleisische premier.

De Thaise regering heeft eind mei een beraad gepland om met omliggende landen over de vluchtelingencrisis te praten. Myanmar is niet uitgenodigd voor de bijeenkomst. Het land erkent de ‘Rohingya’ niet en noemt de minderheid zelf ‘Bengalen’. Een woordvoerder van Myanmar heeft aangegeven dat het land sowieso niet bij de bijeenkomst aanwezig zal zijn als het woord ‘Rohingya’ wordt gebruikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.