buitenland

Tony Blair stapt op als VN-gezant Midden-Oosten: waarom?

Door Elif Isitman - 27 mei 2015

De voormalige Britse premier Tony Blair stopt als VN-vredesgezant voor het Midden-Oosten. Zijn aftreden gebeurt volgende maand.

Dit melden verschillende Britse media, waaronder de krant The Telegraph, woensdag. Blair schreef een officiële brief aan Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarin hij zijn aftreden bevestigt.

Verplichtingen

Blair (62) kreeg de baan van speciale bemiddelaar voor vrede in het Midden-Oosten vlak nadat hij tien jaar premier was geweest, in 2007. Zijn functie was om namens de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland (het ‘kwartet’) de vrede in het Midden-Oosten te bevorderen.

Blair kreeg niet betaald voor de functie. Hij stapt uiterlijk volgende maand officieel op, nadat hij een aantal ‘openstaande verplichtingen’ heeft vervuld, zeiden bronnen tegen de BBC.

Nevenactiviteiten

De voormalige Labour-politicus combineerde zijn functie met nevenactiviteiten. Zo heeft hij bijvoorbeeld een consultancybureau waarmee hij advies verkoopt aan regeringen en grote bedrijven. Klanten van het consultancybureau van Blair zijn onder meer PetroSaudi, een oliemaatschappij die gelinkt wordt aan de koninklijke familie van Saudi-Arabië, en JP Morgan.

Hierdoor werd hij beticht van belangenverstrengeling. Ook zijn enthousiaste steun voor aanvallen op Irak tijdens zijn premierschap bemoeilijkte zijn rol als onafhankelijke VN-gezant. Hij werd al eerder opgeroepen er als vredesgezant mee op te houden, omdat hij zijn geloofwaardigheid zou zijn verloren.

Insiders melden dat hoewel Blair er officieel mee stopt, hij nog wel op een informele manier ‘actief blijft’ in zaken die het Midden-Oosten aangaan. Wat dit precies betekent, is nog onduidelijk. De kwestie Israël-Palestina zou Blair aan het hart blijven gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.