buitenland

Van Baalen ziet ‘machtspoliticus’ Poetin als de nieuwe vijand

Door Tom Reijner - 02 mei 2015

De Russische president Vladimir Poetin is de nieuwe vijand van Europa. Maar als hij vertrekt uit Oost-Oekraïne en de Krim kan weer normaal met deze ‘machtspoliticus’ worden omgegaan.

‘Bij hem geldt alleen: boem is ho,’ zei VVD-europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Hij ziet de Russische bevolking niet als de nieuwe vijand van Europa, ‘maar Poetin helaas wel’.

Plein

Van Baalen stond vorig jaar februari, samen met zijn liberale collega Guy Verhofstadt, op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar ze een menigte toeschreeuwden dat Europa hen niet in de steek zal laten.

‘Uiteindelijk zullen dictators het nooit winnen van hun volk!’ riep Van Baalen. De betogers hadden zich verzameld op het plein uit protest tegen hun toenmalige president Viktor Janoekovitsj – die in een later stadium werd verdreven.

Daarop brak er een oorlog uit tussen de pro-Russische separatisten en de machthebbers in Kiev. Vanuit Rusland klonk het verwijt dat de Europese Unie de Oekraïners had opgehitst.

Grexit

De VVD-politicus sprak zich vandaag achter de microfoon ook uit voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone, ook wel bekend als ‘Grexit‘, waarbij hij weer Rusland aanhaalde: ‘Ze dreigen naar Rusland te gaan, maar dat heeft geen geld. Rusland is platzak. Ik wens ze veel plezier.’

Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. ‘Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben.’ ‘We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland,’ zei de VVD’er, ‘we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.