buitenland

Veel doden bij zelfmoordaanslag op sjiieten in Saudi-Arabië

Door Tom Reijner - 22 mei 2015

Een zelfmoordenaar heeft zichzelf opgeblazen in een sjiitische moskee in het oosten van Saudi-Arabië. Op dat moment waren er zo’n 150 mensen aanwezig voor het vrijdaggebed.

In de Imam Alimoskee in het dorp al-Qadeeh – op zo’n kilometer van de Saudische hoofdstad Riyad – zijn veel doden gevallen

Er zijn zeker twintig dodelijke slachtoffers, meldt de Britse tv-zender Sky News. Meer dan vijftig mensen raakten gewond, zeggen de lokale autoriteiten. Andere bronnen, zoals de BBC, houden het op tien doden.

Bebloede slachtoffers

Het moet een enorme ontploffing zijn geweest, als we ooggetuigen moeten geloven. Een sjiitische politieke activist, Jaffar Al-Shayeb, meldt dat het gebouw volledig is verwoest. Op sociale media circuleren foto’s waarop bebloede slachtoffers van de aanslag zijn te zien.

De aanslag op het gebedshuis is nog niet opgeëist. Het gaat om de eerste aanval op sjiieten in maanden, meldt Sky News. November vorig jaar doodde een schutter zeker acht mensen tijdens een religieus festival, eveneens in oostelijk Saudi-Arabië.

Wahabisme

Saudi-Arabië kent een sjiitische minderheid, zo’n 12 procent van de bevolking. De rest van de Saudiërs hangt een zeer orthodoxe variant van het soennisme aan, het zogenoemde wahabisme.

Het Arabische land wordt geregeerd door de soennitische koninklijke familie Al-Saud, die met de geestelijkheid deze strenge vorm van de islam oplegt.

De sjiieten worden vaak als ketters of handlangers van het sjiitische Iran afgeschilderd – de grote aartsrivaal. De sjiitische minderheid woont voornamelijk in de oostelijke provincie, juist het gebied waar de meeste Saudische olie wordt gewonnen.

De Saudische luchtmacht voert al weken bombardementen uit op de Houthi’s, de sjiitische rebellen in Jemen die ervan worden verdacht steun te krijgen van Iran. Daardoor lopen de spanningen tussen sjiieten en soennieten in de regio op.

Eerder op vrijdag claimde Islamitische Staat dat het een aanval had uitgevoerd op een sjiitische moskee in de Jemenitische hoofdstad Sana’a.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.