buitenland

Veroordeling na gruwelijke dood Afghaanse vrouw: vier vragen

Door Shari Deira - 19 mei 2015

De 27-jarige Farkhonde uit Afghanistan werd in maart op brute wijze om het leven gebracht omdat zij een koran zou hebben verbrand. Dat bleek niet waar te zijn. De politieagenten die toetakeling van de vrouw toestonden, zijn nu berecht.

De zaak leidde tot demonstraties in Afghanistan, waarin werd opgeroepen de daders te straffen. Vier vragen en antwoorden over deze opmerkelijke zaak.

1. Wat is er precies met Farkhonde gebeurd?

Op 19 maart discussieerde de jonge vrouw, volgens haar broer een godsdienstlerares, met een verkoper van amuletten in de buurt van Shah-do Shamshire, een grote moskee in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Tijdens de discussie beschuldigde de verkoper Farkhonde van het verbranden van een koran. De menigte hoorde de beschuldiging van de verkoper en viel de vrouw aan. Ze werd geslagen met stokken door een grote groep mannen. Ook kreeg Farkhonde stenen op zich gegooid. Uiteindelijk staken aanvallers haar lichaam in brand en gooiden ze haar van een brug.

2. Had Farkhonde inderdaad een koran verbrand?

Nee. De Afghaanse politie heeft de beschuldiging onderzocht en oordeelde dat er geen bewijs was dat de vrouw het heilige boek voor moslims had verbrand. Generaal Mohammad Zahir zei dat ook op de begrafenis. ‘Farkhonde was volledig onschuldig.

Sommige religieuze leiders zeiden dat de aanval gerechtvaardigd was, als Farkhonde inderdaad een koran had verbrand.

Na het incident werd gezegd dat de vrouw geesteziek was, maar ook dat was volgens haar broer niet waar.

3. Hoe staat het met de rechtszaak tegen de daders?

In totaal staan 49 Afghanen terecht omdat ze betrokken waren bij de lynchpartij. Sommige daders waren eenvoudig te vinden omdat zij op sociale media opschepten over hun daad.

Eerder deze maand werden al meer mannen veroordeeld vanwege de gruwelijke dood. Vier daders kregen de doodstraf en acht een gevangenisstraf van zestien jaar. Achttien mannen werden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Vandaag zijn nog eens elf politieagenten tot een celstraf van een jaar veroordeeld, omdat zij er niet in slaagden de vrouw te beschermen. Acht politieagenten werden vrijgesproken.

4. Hoe werd er gereageerd op de gruwelijke dood van Farkhonde?

Het incident werd met een telefoon gefilmd. De maker van de video zette de beelden online, en deze gingen de wereld over. Dit leidde tot internationale verontwaardiging. Op verschillende plekken in de wereld werden er bijeenkomsten gehouden. Ook in Washington tijdens een bezoek van president Ashraf Ghani van Afghanistan.

In het land zelf braken protesten uit tegen religieus extremisme. Vrouwen droegen maskers besmeurd met nep bloed en riepen op tot vervolging van de daders.

De begrafenis van Farkhonde werd ook druk bezocht. Haar kist werd gedragen door vrouwen, wat nogal ongebruikelijk is in Afghanistan.

Beeld van de begrafenis van Farkhonde (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.