buitenland

Verwijten over en weer na nieuw geweld in Oost-Oekraïne

Door Tom Reijner - 06 mei 2015

De afgelopen 24 uur zijn er weer flinke gevechten gemeld in het oosten van Oekraïne. Vijf Oekraïense soldaten zouden om het leven zijn gekomen en twaalf militairen liepen verwondingen op.

De situatie in de gebieden die onder controle staan van de pro-Russische separatisten is verslechterd, waarschuwt het Oekraïense leger.

Landmijn

Kiev beschuldigt de rebellen ervan de oorlog te doen oplaaien. Ze maken gebruik van wapens die taboe waren verklaard in het in Minsk gesloten akkoord, zegt legerwoordvoerder Andriy Lysenko.

Vier soldaten werden gedood toen hun voertuig werd opgeblazen door een landmijn van de rebellen, niet ver van Avdiivka, een stad ten noorden van rebellenbolwerk Donetsk. Een vijfde soldaat stierf toen hij terechtkwam in een hinderlaag.

De doden komen vlak voor een belangrijk overleg later vandaag. Afgevaardigden uit Rusland, Oekraïne en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en van de pro-Russische rebellen zullen vermoedelijk gaan praten hoe het fragiele akkoord kan worden gewaarborgd.

Vinger

Intussen vliegen de beschuldigingen van beide vechtende partijen dus weer in het rond. De separatisten wijzen met een beschuldigende vinger naar Oekraïne, die zou hebben geschoten in de omgeving van Donetsk – dat een schending van het Minsk-akkoord zou betekenen.

Dinsdag sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zich uit. Volgens hem is er ‘iemand in de Europese Unie’ die ervoor wil zorgen dat het staakt-het-vuren niet overeind blijft.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat zeker 6.000 mensen om het leven zijn gekomen het afgelopen jaar. 1,6 miljoen burgers zijn op de vlucht geslagen. 600.000 van hen zochten een veilig heenkomen in het buitenland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.