buitenland

Voor 35.000 euro kun je straks Australisch staatsburger worden

Door Niels Kraaier - 21 mei 2015

Australische regering hoopt begrotingsgat te dichten door staatsburgerschap te verkopen.

Goed nieuws voor wie altijd al naar Australië wilde emigreren, maar niet over de juiste papieren beschikt. Als het aan de Productivity Commission ligt, kun je straks al staatsburger worden vanaf zo’n 35.000 euro.

De verkoop van de Australische nationaliteit kan de overheid miljarden opleveren, denkt de adviesraad. De raad schetst twee mogelijkheden: de regering biedt het staatsburgerschap aan tegen een vaste prijs of aan de hoogste bieder.

Australië kan het geld goed gebruiken. Afzwakkende groei in China betekent minder vraag naar grondstoffen en dus minder overheidsinkomsten. Minister van Financiën Joe Hockey verwacht dat het begrotingstekort de komende vier jaar zal oplopen tot omgerekend ruim 33 miljard euro.

Australië neemt nu jaarlijks 190.000 immigranten op. De meerderheid krijgt een vergunning op basis van opleiding en werkervaring. Na vijf jaar komen ze in aanmerking voor naturalisatie.

Handen uit de mouwen

De verkoop van de Australische nationaliteit lijkt misschien vergezocht, maar werd in 2011 al eens geopperd door Nobelprijswinnaar Gary Becker. De Amerikaanse econoom denkt dat dit vooral mensen aantrekt die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken. De opbrengst zou kunnen worden gebruikt om het gat in de begroting te dichten en zo belastingverhogingen te voorkomen.

De conservatief-liberale regering van premier Tony Abbott heeft wel oren naar het idee, maar migrantenorganisaties zijn bezorgd. Zij vrezen dat het beprijzingssysteem ten koste gaat van minder kapitaalkrachtige landverhuizers. De adviesraad stelt in een reactie voor om leningen aan te bieden die pas hoeven worden terugbetaald als het inkomen het toelaat.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.