buitenland

Wanneer maakt Amerika omstreden e-mails van Clinton openbaar?

Door Elif Isitman - 19 mei 2015

In haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte Hillary Clinton uitsluitend haar persoonlijke e-mailadres. Na verzoeken om openbaring, worden deze e-mails waarschijnlijk in januari van volgend jaar openbaar gemaakt.

Dit meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan VICE News, na herhaaldelijke wob-verzoeken over de e-mails.

Het ministerie stelt zichzelf nu een deadline: op 15 januari 2016 moeten de e-mails worden gepubliceerd.

Aangezien het een dik pakket betreft – Clinton verstuurde meer dan 55.000 pagina’s aan e-mails vanaf het adres ‘[email protected]’ – is er tijd nodig om alle correspondentie te screenen. Het ministerie zal een speciale website opzetten waarop de e-mails gepubliceerd zullen worden. Clinton maakte begin april haar kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 bekend.

Apparaat

Nadat begin maart bekend werd dat Clinton tijdens haar ambtsperiode geen gebruik maakte van een officieel e-mailadres, volgde een stortvloed van kritiek. Vooral de Republikeinen grepen de kans aan om Clinton in een kwaad daglicht te stellen. Clinton verklaarde later op een persconferentie het privéadres uit gemakzucht te hebben gebruikt. Zo zou ze slechts één ‘apparaat’ (Blackberry, red.) met zich mee hoeven te dragen voor haar e-mail in plaats van twee.

Het nieuws veroorzaakte opschudding in Amerika omdat het feit dat Clinton een privaat e-mailadres gebruikte voor zakelijke correspondentie betekent dat haar mailverkeer  niet bij het ministerie werd opgeslagen. Sinds 2009 geldt in Amerika de wet dat alle correspondentie van ministers moet worden gearchiveerd zodat journalisten, historici en Congresleden ze kunnen opvragen en raadplegen.

Presidentskandidatuur

Een dag na de onthulling, meldde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken op Twitter dat ze het ministerie had gevraagd de e-mails zo snel mogelijk naar buiten te brengen, vermoedelijk om haar kandidaatsstelling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet in gevaar te brengen.

John Hackett, een woordvoerder van het ministerie, geeft in een verklaring aan ‘de interesse van het publiek in de correspondentie’ te begrijpen, maar ook dat het nog wel een tijd zal duren voordat gevoelige informatie eruit gefilterd kan worden. De screening is volgens het ministerie een zeer arbeidsintensief proces.

Er wordt dan ook een team van 12 medewerkers van het ministerie op gezet: zij zullen zich tot aan de deadline fulltime gaan bezighouden met de screening van de mails. De aanvankelijke screening is al voltooid, maar nu moet er nog een doorzoekbare database, die midden juni klaar zou moeten zijn. Om aan de deadline te voldoen moet het team zo’n 1000 e-mails per week screenen.

Naast een persoonlijk e-mailadres, bestuurde Clinton ook haar eigen mailserver. Ze moet binnenkort voor een panel van het Huis van Afgevaardigden verschijnen om vragen te beantwoorden over haar e-mailgebruik. Het panel doet onderzoek naar de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012. Door het onderzoek van ditzelfde panel kwam het e-mailgebruik van Clinton in eerste instantie aan het licht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.