buitenland

Wapenstilstand in Jemen, huis oud-president gebombardeerd

Door Shari Deira - 10 mei 2015

Vijf dagen rust in Jemen: de Houthi-rebellen en het Saudische leger hebben een akkoord bereikt over een wapenstilstand die dinsdag ingaat. Het leger zegt wel te zullen toeslaan als iemand het bestand breekt.

‘We kondigen aan dat we de humanitaire wapenstilstand accepteren die dinsdag ingaat,’ zegt kolonel Sharaf Luqman.

Dialoog

Ook de Houthi’s hebben laten weten zich te zullen houden aan het staakt-het-vuren, zodat hulpgoederen het land in kunnen. De Houthi’s riepen ook op tot een dialoog onder leiding van de Verenigde Naties, om zo het conflict te beëindigen.

Een Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft meer dan honderddertig luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen. De coalitie wil de Houthi’s uitschakelen, een groep sjiitische opstandelingen die op steun zouden kunnen rekenen van het eveneens sjiitische Iran, al ontkennen beide partijen dat.

De Verenigde Naties (VN) zijn kritisch over de luchtaanvallen van de coalitie. Landen zouden bommen gooien op burgers, die niet kunnen vluchten. Burgers in de noordelijke provincie Saada kunnen amper wegkomen, terwijl Saudi-Arabië bommen gooit.

Doden

De VN waarschuwen dat het tegen internationale wetgeving is om lukraak te bombarderen op bewoonde gebieden. Bij de bombardementen zijn volgens de VN zeker 1.400 doden gevallen. De Arabische coalitie bestempelt Saada als militaire zone, en strooide vrijdag met briefjes, waarop inwoners werden gewaarschuwd het gebied te verlaten.

Saudi-Arabië zegt dat Houthi’s zich expres verschuilen in dichtbevolkte gebieden, om zo te voorkomen dat de Arabische coalitie bombardeert. Ook zouden de opstandelingen wapens verstoppen in bewoonde gebieden.

Het huis van voormalig president Ali Abdullah Saleh zou ook doelwit zijn geweest van bombardementen. De oud-president en zijn familie bleven ongedeerd. Saleh is een bondgenoot van de Houthi-opstandelingen, die strijden tegen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Ruim honderddertig bombardementen uitgevoerd in Jemen (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.