buitenland

Wat gaat de UEFA doen na aanhouding van FIFA-bobo’s?

Door Tom Reijner - 28 mei 2015

De leiders van de Europese voetballanden komen donderdag bij elkaar in Zürich, de Zwitserse stad waar woensdag zeven kopstukken van de FIFA in de kraag werden gevat.

De UEFA komt bijeen om de strategie te bepalen, een dag voor het congres van de FIFA waar de huidige, omstreden voorzitter Sepp Blatter vermoedelijk opnieuw voor vier jaar zal worden gekozen.

De Zwitserse Blatter, die sinds 1998 aan de macht is bij de FIFA, neemt het vrijdag op tegen Ali bin Al-Hussein. De Jordaanse prins kan rekenen op de steun van een groot deel van Europa. De Aziatische bonden, hoewel ‘teleurgesteld en ‘verdrietig’ hebben al toegezegd dat zij achter Blatter blijven staan.

Boycot

In elk geval is duidelijk dat het bestuur van de UEFA wil dat de ‘voorzittersverkiezingen’ van de FIFA vrijdag niet doorgaat. Bovendien dreigt de Europese voetbalbond het congres te boycotten.

Dit ‘dreigt uit te lopen op een farce. Daarom moeten de Europese bonden goed nadenken of ze dit congres wel willen bijwonen en zo willen bijdragen aan een systeem dat uiteindelijk het voetbal zal vermoorden,’ zei secretaris-generaal Gianni Infantino.

De Nederlandse voetbalbond KNVB ziet in tegenstelling tot de UEFA niets in uitstel van de FIFA-verkiezing, terwijl de Engelse tegenhanger, de FA, zich wel heel duidelijk uitspreekt. Het uitstellen van de stemronde is volgens voorzitter Greg Dyke onvoldoende.

Hij vindt dat Blatter moet opstappen. ‘Blatter heeft in een verklaring gezegd dat het nu tijd is om weer vertrouwen te krijgen in de FIFA, maar zolang Sepp Blatter er nog zit gaat dat niet gebeuren. Hij moet weg. Door zelf ontslag te nemen of door te worden weggestemd. En anders moeten we een andere manier vinden.’

Eindronde

Overigens is niet iedereen even blij met het Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de FIFA-gelederen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het onderzoek woensdagavond ‘een illegale poging van Washington om zijn eigen regels onrechtmatig buiten de Verenigde Staten op te leggen’.

‘We hopen niet dat dit een schaduw werpt over de FIFA-besluiten,’ aldus het ministerie. Volgens de Amerikaanse justitie wordt er jarenlang gefraudeerd bij de toewijzing van wereldkampioenschappen. Dat zou ook het geval zijn geweest bij de eindronde in 2018, dat wordt gehouden in Rusland.

Die toewijzing was helemaal volgens de FIFA-regels, zeggen de Russen. ‘Rusland werkt volledig mee aan onderzoeken van de competente autoriteiten.’ Vitaly Mutko, de minister van Sport, en lid van het uitvoerend comité van de FIFA, voegt daaraan toe dat Rusland niets heeft te verbergen en dat het bereid is ‘om alles openbaar te maken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.