buitenland

Zegevierende Cameron belooft ‘zware onderhandelingen’ met EU

Door Tom Reijner - 11 mei 2015

De Britse premier David Cameron, die vorige week een zeer overtuigende overwinning boekte bij de Lagerhuisverkiezingen, belooft dat hij keiharde onderhandelingen zal voeren over de verhouding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie (EU). De kiezer heeft hem daartoe een mandaat gegeven.

‘De onderhandelingen zullen moeilijk worden, dat is duidelijk, maar wij hebben een mandaat gekregen,’ zei de premier maandag voordat hij voor het eerst sinds de stembusgang de Conservatieve parlementariërs toesprak. Hij oogstte daarbij luid applaus.

Hervorming

Andere EU-landen kunnen nu echt niet meer om ons heen, zei hij. Cameron wil vooral een hervorming van het Europese migratiebeleid. De Europese verdragen over de bewegingsvrijheid binnen de EU moet volgens hem worden aangepast. En migranten uit EU-landen zouden in het Verenigd Koninkrijk pas na vier jaar aanspraak kunnen maken op huursubsidie, kindergeld en andere bijstandsuitkeringen.

De Conservatieve premier belooft al een tijdje dat hij de banden tussen zijn land en ‘Brussel’ ter discussie wil stellen, voordat hij een referendum houdt over de vraag of het land deel moet blijven uitmaken van de Unie. De resultaten van de onderhandelingen zullen dan aan de kiezer worden voorgelegd. De volksraadpleging staat gepland voor het einde van 2017.

Referendum

Binnen de Conservatieve partij bestaat veel weerstand tegen het EU-lidmaatschap. Deze hardliners voeren de druk op de onbetwiste partijleider op. De heronderhandelingen over de positie van Groot-Brittannië moeten iets concreets opleveren.

‘Cosmetische’ veranderingen zijn echt niet voldoende, zeggen de eurosceptische Conservatieven. Want als dat de uitkomst is, zullen zij in de aanloop naar het referendum flink campagne voeren tegen het Britse lidmaatschap.

Als de eurosceptici inderdaad de kont tegen de krib gooien, heeft Cameron een probleem. De Conservatieve meerderheid die hij na donderdag heeft in het Lagerhuis, zou dan in gevaar kunnen komen.

Tegelijk sluit de Britse premier uit dat er – na de enorme winst van The Scottish National Party –  opnieuw een referendum wordt gehouden over de onafhankelijkheid van Schotland. ‘We hebben al een referendum gehad. De Schotten kozen er overtuigend voor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven,’ zei de premier in een interview aan Channel 4 News.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.