buitenland

Aanslag op Oostenrijkse winkelstraat: man rijdt publiek in

Door Elif Isitman - 20 juni 2015

In de Oostenrijkse plaats Graz zijn zeker drie doden en 34 gewonden gevallen toen een man met hoge snelheid inreed op winkelend publiek. De man reed de mensen aan met een groene SUV.

Dit melden Oostenrijkse media, waaronder Die Presse. Na de aanrijding stapte de man uit en begon hij met een mes te zwaaien. Ook viel hij mensen ermee aan.

Aanval

Onder de doden zou een 7-jarig kind zijn. De politie heeft de man aangehouden. Het zou om een 26-jarige Oostenrijker met een Bosnische achtergrond gaan.

De man gaf zich niet zomaar gewonnen: tijdens zijn arrestatie viel hij diverse agenten aan. Het is nog onduidelijk waarom de man op het publiek inreed. Volgens de politie kampte hij met familieproblemen en leidde hij aan psychoses. De autoriteiten sluiten uit dat het om een terreurdaad gaat.

Paniek

Volgens getuigenverklaringen reed hij met ongeveer 100 kilometer per uur de Herrengrasse, een winkelstraat in het centrum van Graz, in. Er ontstond grote paniek in de winkelstraat. Mensen vluchten gebouwen in en de politie sloot omliggende straten af.

Hulpdiensten rukten uit voor het incident met onder meer zestig ambulances en vier helikopters. Vanwege de inzet bij de Formule 1-race op het circuit in het naburige Spielberg werd dat bemoeilijkt.

Siegfried Nagl, de burgemeester van de stad, was getuige van het incident. Hij zou in de achteruitkijkspiegel van zijn brommer hebben gezien hoe de auto op de mensen inreed. Hij vroeg mensen die zich in het centrum begaven om hun familie te laten weten dat ze in orde zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.