buitenland

Acht aanvallers van Malala Yousafzai in het geheim vrijgelaten

Door Tom Reijner - 05 juni 2015

Acht van de tien mannen die een aanslag pleegden op de Pakistaanse activist Malala Yousafzai, zijn op vrije voeten. De Pakistaanse autoriteiten hebben hen in het geheim op straat gezet.

In werkelijkheid werden slechts twee van hen veroordeeld, zei een woordvoerder van de Pakistaanse Hoge Commissaris in Londen vrijdag tegen de BBC. Tegen de andere acht Taliban-mannen zou te weinig bewijs zijn geweest.

Nooit openbaar

De mannen kregen in april een gevangenisstraf van 25 jaar opgelegd, was de officiële lezing van de Pakistaanse autoriteiten. Ze zouden in opdracht van een Talibanleider de aanslag hebben gepleegd.

Voor de rechter hebben ze schuld bekend. Maar de zitting was geheim, dus wat er achter de gesloten deuren van de rechtszaal gebeurde, kon niet worden gecontroleerd – en dat leidde toen al tot een hoop speculaties. Waar de mannen nu zijn, is onbekend.

Schoolbus

Het nu 17-jarige meisje Malala werd in 2012 aangevallen door de Taliban toen ze op de terugweg was van school. Ze werd in een schoolbus door het hoofd geschoten omdat ze campagne voerde voor de rechten van meisjes om naar school te gaan.

Met zware verwondingen werd zij overgebracht naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië.

Nadat ze was hersteld, werd ze een internationaal bekende voorvechter van rechten voor kinderen, en meisjes in het bijzonder. Ze kreeg tal van internationale onderscheidingen, met als hoogtepunt de Nobelprijs voor de Vrede, in 2014. Het Amerikaanse tijdschrift TIME benoemde haar tot een van de invloedrijkste mensen ter wereld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.