buitenland

Afrikaanse troepenmacht moet Boko Haram op de knieën krijgen

Door Tom Reijner - 09 juni 2015

Verschillende Afrikaanse landen gaan donderdag in Nigeria rond de tafel zitten om de vorming van een speciale troepenmacht te bespreken. De kans is groot dat er een gecoördineerde Afrikaanse troepenmacht komt die terreurbeweging Boko Haram een beslissende slag moet gaan toebrengen.

Dat zegt de president van Benin, Thomas Boni Yavi na een gesprek met de Franse president François Hollande dinsdag. Benin, een klein buurland van Nigeria, is een van de landen die mee zal gaan doen aan de troepenmacht.

Volgens Yavi is de nieuwe president van Nigeria, Muhammadu Buhari vastbesloten om de terreurbeweging te vernietigen.

Op de vlucht

Boko Haram heeft in de afgelopen zes jaar duizenden onschuldige mensen om het leven gebracht, en 1,5 miljoen mensen op de vlucht doen slaan. De radicaalislamitische groep is vooral actief in het noordoosten van Nigera, maar ook buurlanden als Tsjaad en Kameroen hebben te maken met de gruwelpraktijken.

Er is al wel een soort gelegenheidscoalitie tussen de buurlanden van Nigeria om Boko Haram te bestrijden. Die heeft er voor gezorgd dat de terroristen zijn teruggedrongen, maar de buurlanden gaan nu voor een serieuzere aanpak. Benin deed eerst nog niet mee, maar heeft nu toegezegd soldaten en ander militair materieel te zullen leveren.

Resolutie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) buigt zich momenteel over een resolutie over de campagne tegen Boko Haram. De Afrikaanse landen vragen de VN daarin om een fonds op te zetten voor de strijd.

In de resolutie wordt ook de te vormen troepenmacht genoemd. De hoop is dat met de pas aangetreden Nigeriaanse president de terreurbeweging harder wordt aangepakt, en dat ook het Nigeriaanse leger zich van een betere kant zal laten zien.

Buhari toonde zich begin april, nadat hij was gekozen, strijdbaar: de extremisten zullen snel kennismaken met de kracht van onze collectieve wil’. We zullen alles doen om het terrorisme te verslaan, voegde hij eraan toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.