buitenland

‘Alleen symptomen van illegale migratie worden aangepakt’

Door Shari Deira - 21 juni 2015

Britse ontwikkelingshulp zou moeten worden ingezet om de situatie in overzeese gebieden te stabiliseren. Op deze manier kan de vluchtelingenstroom naar Europa worden beperkt.

‘Tot nu toe zijn alleen de symptomen aangepakt,’ zegt de Britse minister Michael Fallon (Defensie) tegen het BBC-programma The Andrew Marr Show.

Symptomen

Fallon vindt ook dat lidstaten van de Europese Unie (EU) meer zouden samenwerken wat betreft het verzamelen van inlichtingen om mensensmokkelaars op te sporen. ‘We moeten de link doorbreken met het redden van mensen uit de Middellandse Zee en ze op een andere plek vestigen, anders blijven ze komen als ze denken dat er een plek voor ze is.’

Volgens Fallon is de illegale migratie naar landen als Italië en Griekenland een Europees probleem, waarvan nu ‘alleen de symptomen worden aangepakt’. EU-lidstaten moeten samenwerken om mensensmokkelaars op te sporen en hun financiering doorbreken.

‘En we kunnen ons budget voor overzees gebruiken – en dat is waarvoor het bedoeld is – om te helpen deze landen te stabiliseren en deze massa-immigratie te ontmoedigen,’ zegt Fallon.

Oorlogsschip

De Britten hebben al het oorlogsschip HMS Bulwark naar de kust van Libië gestuurd om migranten in gammele bootjes te redden. Fallon zegt dat schip al drieduizend mensen uit het water heeft gehaald.

‘Maar er moet een meer allesomvattende benadering van het probleem komen, die het smokkelnetwerk aanpakt en informatie verzamelt over de mensen die verdienen aan deze extreem gevaarlijke reizen.’

Brussel wil dat de vluchtelingenstroom voortaan beter wordt verdeeld over lidstaten. Verschillende lidstaten, waaronder Nederland, hebben daarop kritisch gereageerd omdat er nauwelijks naar wordt gekeken wat de landen al doen. Bovendien zijn de Oost-Europese landen nauwelijks bereid om vluchtelingen op te vangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.