buitenland

Amerika: 10.000 IS-terroristen gedood sinds begin luchtaanvallen

Door Nina Bogosavac - 03 juni 2015

Meer dan 10.000 extremisten van Islamitische Staat (IS) zijn gedood sinds de internationale coalitie in september vorig jaar begon met bombarderen in Irak en Syrië. Ook Nederland maakt deel uit van de samenwerkende westerse en Arabische landen.

‘We hebben zware verliezen gezien aan de kant van IS sinds het begin van deze campagne, meer dan 10.000’, zegt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag in Parijs tijdens de topconferentie over de bestrijding van IS. ‘Het heeft op termijn impact,’ zei hij tegen een Franse radiozender.

Tegenhouden

Dinsdag kwamen bewindslieden van de coalitie in Parijs bijeen om te praten over de strijd tegen de terreurbeweging.

De luchtaanvallen gaan voorlopig gewoon door. ‘Aan het begin van de campagne hebben we gezegd dat het tijd in beslag zal nemen. We hebben een drie-jaren plan opgesteld en we zijn pas negen maanden bezig.’

De coalitiepartners staan voor een flinke uitdaging, zo moeten steden moeten worden heroverd, en geldstromen en fondsen voor de terroristen moeten worden tegengehouden.

Kritiek

De Iraakse premier Haider al-Abadi leverde gister stevige kritiek op de coalitie, die uitsluitend opereert vanuit de lucht. Het is allemaal niet voldoende, zegt de premier. Hij vindt dat zijn troepen niet genoeg worden ondersteund met bombardementen. Meer dan 4.100 luchtaanvallen op doelen van de terreurgroep hebben niet kunnen voorkomen dat IS opnieuw aan een opmars bezig lijkt te zijn. Irak heeft ‘alle hulp van de wereld’ nodig, maar ‘krijgt niet veel’. Het Iraakse leger geldt als zwak en ongemotiveerd.

Veel woorden, weinig daden, aldus de premier. Abadi klaagt dat de sancties tegen Rusland en Iran de strijd er niet gemakkelijker op maken. De Irakezen willen graag wapencontracten met het Kremlin afsluiten, maar door de sancties vanwege het Oekraïense conflict is dat lastig. Hetzelfde geldt voor buurland Iran, dat eveneens westerse strafmaatregelen kreeg opgelegd.

Drie belangrijke landen ontbreken in de coalitie: Rusland, Syrië en Iran. De landen maken officieel geen deel uit van de coalitie, terwijl ze wel een grote rol spelen bij de bestrijding van IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.