buitenland

Bekeerde moslim plande IS-aanslag in North Carolina

Door Elif Isitman - 22 juni 2015

Een man is in de Amerikaanse staat North Carolina aangeklaagd omdat hij een aanslag zou willen hebben plegen in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De man wilde een semiautomatisch wapen kopen en daarmee Amerikanen doodschieten.

Het gaat om de negentienjarige Justin Nojan Sullivan. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie maandag aan persbureau Reuters.

Bekeerd

De negentienjarige man werd vrijdag aangehouden en moet maandag voorkomen in de stad Charlotte. De man verklaart zelf een bekeerde moslim te zijn. Tegen Sullivan loopt een aanklacht voor het verspreiden van IS-gerelateerd materiaal en twee aanklachten voor verboden wapenbezit.

De FBI kwam hem op het spoor toen zijn vader hem aangaf, omdat hij ‘in een door IS-geïnspireerde tirade’ boeddhistische voorwerpen verbrandde in hun huis. De familie zou bang zijn geworden het huis te verlaten.

Oorlog

Sullivan verklaarde tegen een undercoveragent dat ‘de oorlog hier is’ en dat hij een geluidsdemper nodig had om een aantal ‘kleine moorden te plegen voor de grote aanslag, als training’. Hij wilde de moorden filmen en het videobestand naar IS opsturen. Hij werd vrijdag in zijn huis gearresteerd, nadat hij de geluidsdemper per post had ontvangen.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen maanden meerdere jonge mannen opgepakt die in relatie tot IS een zogenaamde lone wolf-aanslag wilden plegen. Vrijdag stonden twee mannen uit Boston terecht omdat zij een plan zouden hebben beraamd om een politieagent te onthoofden. In totaal lopen er volgens de FBI in alle 50 Amerikaanse staten onderzoeken naar individuen die zich door IS laten inspireren en mogelijk een aanslag beramen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.