buitenland

Bloedbad bij kerk Afro-Amerikanen – ‘haat was enige motief’

Door Shari Deira - 18 juni 2015

Een blanke Amerikaan heeft een bloedbad aangericht bij een kerk van Afro-Amerikanen in Charleston (South Carolina). De schutter opende het vuur tijdens een Bijbelles. Negen mensen kwamen om het leven.

De dader van de schietpartij is voortvluchtig. In de Verenigde Staten wordt gesproken van een zogenoemde hate crime. ‘De enige reden waarom iemand een kerk binnenloopt en mensen doodschiet die aan het bidden zijn, is haat,’ zegt burgemeester van Charleston Joe Riley.

Schietpartij

Onder de slachtoffers is de 42-jarige pastoor van de kerk Clementa Pinckney, melden ingewijden aan NBC News. De politie kreeg woensdagavond (lokale tijd) een melding van een schietpartij bij de Emanuel African Methodist Episcopal Church.

Toen de agenten ter plaatse kwamen, waren acht kerkgangers al overleden. Twee waren ernstig gewond. Een van hen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Politiechef Gregory Mullin zegt dat het ‘onbevattelijk’ is dat iemand vandaag de dag zomaar een kerk inloopt, terwijl bezoekers samen bidden, en hun doodschiet. De dader wordt omschreven als een blanke man van rond de 21 jaar. Hij heeft blond haar en droeg een grijs shirt en een spijkerbroek.

De verdachte is volgens de politie ‘extreem gevaarlijk’ en er wordt een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn arrestatie.

Bijbel

De Emanuel African Methodist Episcopal Church is al sinds 1816 in Charleston. De kerk is in die tijd een keer afgebrand, maar werd opnieuw opgebouwd. Elke woensdagavond is er bijeenkomst voor kerkgangers die samen de Bijbel bestuderen.

Burgemeester Riley zegt dat de dader van de schietpartij ‘vol haat’ zit. ‘Dit is een vreselijke en hartverscheurende tragedie.’ Hij verzekert dat er alles aan wordt gedaan om de aanrichter van het bloedbad te vinden.

Jeb Bush, die hoopt de Republikeinse presidentskandidaat te worden, zou donderdag campagnevoeren in Charleston, maar heeft dit afgezegd vanwege ‘de tragische gebeurtenis in South Carolina’.

De kerk bestaat al sinds 1816 (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.