buitenland

Bootmigranten? Griekenland, niet Italië is het probleem

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2015

Griekenland heeft er, naast de bekende economische malaise, nog een steeds groter wordend probleem bijgekregen: de bootmigranten hebben dit jaar ook de zeeroute naar de Egeïsche eilanden gevonden.

Waar vorig jaar de bootmigranten vooral Italië wisten te vinden, hebben ze nu ook andere bestemmingen gevonden.

Van de 200.000 migranten die vorig jaar over het water Zuid-Europa bereikten, kwamen er 170.000 aan in Italië. De grote toestroom zorgde ervoor dat andere EU-lidstaten Italië gingen helpen en dat de Europese reddingsmissie weer werd opgeschroefd.

Geen invasie

Maar inmiddels is Italië al lang niet meer het grootste probleem, zegt Carlotta Sami van vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Het aantal migranten uit Libië en enkele andere landen dat dit jaar in Italië is aangekomen, is gestegen met ongeveer 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. ‘Dat is dus geen invasie,’ zegt Sami. ‘We hebben het hier over honderdduizenden, niet over miljoenen personen’.

Volgens UNHCR is het probleem opgeschoven richting Griekenland. ‘Griekenland moet op dit moment het hoofd bieden aan een extreem kritieke situatie,’ zegt Sami. Griekenland krijgt ongeveer even veel migranten als Italië te verwerken, maar dan niet op het vaste land, maar op enkele eilanden. ‘Dit zijn eilanden waar men normaal gesproken op vakantie gaat. Deze eilanden zijn absoluut niet voorbereid op zulke grote aantallen migranten… Er zijn geen opvangcentra, er zijn geen werkende asielsystemen, er is echt helemaal niets. Griekenland is op dit moment echt een dramatisch geval dat hulp nodig heeft van Europa.’

Vluchtelingen

UNHCR zegt dat de migranten die in Griekenland aankomen hoofdzakelijk vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Irak, Somalië en Eritrea zijn. Ze stappen op de boot in Turkije en meren aan op eilanden als Lesbos, Chios, Kos, Samos en Leros.

Nu het zomerseizoen is aangebroken, blijven de vele vluchtelingen niet onopgemerkt bij de toeristen. De Britse krant The Daily Mail deed verslag van klagende Britse toeristen die geen zin hadden om tijdens hun vakantie te worden geconfronteerd met de hongerige blikken van migranten. Sommige toeristen noemden de situatie op Kos ‘walgelijk’ en spraken van een ‘horror-vakantie’. Reisorganisatie haastten zich te zeggen dat je in de resorts ‘weinig merkt van de vluchtelingen’.

Te hulp

Maar er zijn ook toeristen die de migranten te hulp schieten. Zo vertelde Ingrid Peeters tegen De Telegraaf dat ze boodschappen doet voor de migranten van geld dat ze thuis in Venlo heeft verzameld. Ook lokale middenstanders proberen de vluchtelingen zo veel mogelijk te helpen.

Intussen wordt er in Luxemburg vergaderd over de herverdeling van asielzoekers in de Europese lidstaten. De Grieken hebben al laten weten dat ze het voorgestelde quota-systeem te mager vinden. Zij vinden dat Europa solidair moet zijn en meer asielzoekers uit Griekenland moet opnemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.