buitenland

Boston Bomber: ‘Het spijt me dat ik levens heb weggenomen’

Door Elif Isitman - 24 juni 2015

Dzjochar Tsarnajev, beter bekend als de ‘Boston Bomber’, is woensdag officieel ter dood veroordeeld. De federale jury legde Tsarnajev de straf in mei al op, maar nu is het ook formeel geregeld.

Tsarnajev is verantwoordelijk voor de aanslag op de marathon van Boston op 15 april 2013.

Schade

Tijdens de zitting van woensdag nam Tsarnajev na jaren stilzwijgen eindelijk het woord. Hij vroeg de aanwezigen om vergiffenis: ‘Het spijt me dat ik levens heb weggenomen, dat ik lijden heb veroorzaakt en dat ik onherstelbare schade heb aangericht.’

Hij benadrukte ook nog eens zijn schuld, terwijl hij die in eerdere fasen van het proces ontkende: ‘Voor zover er nog twijfel bestaat: ik ben verantwoordelijk voor deze aanval, samen met mijn broer’. De broer van Tsarnajev, Tamerlan, werd na een confrontatie met de politie gedood.

Doodstraf

De gebroeders Tsarnajev kwamen oorspronkelijk uit Dagestan, een opstandige deelrepubliek van Rusland, waar veel moslims wonen. In Boston, de hoofdstad van de staat Massachusetts, wordt de doodstraf sinds 1984 eigenlijk niet meer gebruikt.

Vanwege de ernst van het misdrijf van Tsarnajev is de zaak echter in federale handen gekomen waardoor de doodstraf mogelijk is. Hij zal met injecties worden geëxecuteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.