buitenland

Boston: doodgeschoten verdachte beraamde onthoofding van agent

Door Elif Isitman - 03 juni 2015

De politie in de Amerikaanse stad Boston schoot woensdag een 26-jarige terreurverdachte dood die van plan zou zijn geweest een agent te onthoofden. Zijn handlanger is gearresteerd en moet voor de rechter verschijnen.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Boston Globe op basis van verklaringen van de openbaar aanklager. De 26-jarige Usaamah Abdullah Rahim werd net buiten een apotheek in de wijk Roslindale neergeschoten, nadat hij politieagenten had bedreigd met machete. De politie gaf de verdachte meerdere keren het bevel om zijn mes te laten vallen, maar hij gaf daar geen gehoor aan.

Oproep

David Wright, de vermoedelijke handlanger van Rahim, werd in het plaatsje Everett, net buiten Boston, gearresteerd. Volgens Michael Steinbach, een woordvoerder van de anti-terreurafdeling van de Amerikaanse FBI, kan er niet veel gezegd worden over de zaak. Hij refereert echter wel naar terreurbeweging Islamitische Staat: ‘We weten dat IS een bericht heeft uitgezonden waarin wordt opgeroepen om het Westen aan te vallen, en dan vooral politie en militairen,’ zei Steinbach woensdag.

Er liep al een onderzoek naar de 26-jarige Rahim. Hij stond 24 uur per dag onder surveillance van het Amerikaanse Joint Terrorism Task Force omdat hij geradicaliseerd was en een bedreiging zou vormen voor zijn omgeving.

De agenten waren woensdag van plan hem te ondervragen, maar toen zij hem benaderden op straat trok hij zijn mes. Ze losten twee kogels en schoten hem neer. De broer van de man beweert dat het anders is gegaan: volgens hem zou de man in zijn rug zijn geschoten terwijl hij stond te wachten op de bus.

De lokale FBI is in het bezit van videomateriaal van de schietpartij en geeft aan dat hij niet in zijn rug werd geschoten. ‘We moeten het onderzoek afwachten om te kunnen concluderen of het neerschieten van de verdachte gerechtvaardigd was,’ zegt de Amerikaanse opsporingsdienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.