buitenland

Creëerde Front National-voorman zelf ‘groeiende onveiligheid’?

Door Nina Bogosavac - 11 juni 2015

Zes aanhangers van het Franse Front National (FN) zouden zijn opgepakt omdat ze zelf auto’s in brand hadden gestoken, om nadien op het internet te kunnen klagen over de groeiende onveiligheid.

Dat berichtten Franse media woensdag. De autobranden en andere zaken van vandalisme speelden zich begin april af in de buurt van Parijs. Nu blijkt dat politieke aanhangers, jongens van in de twintig, het vandalisme – naast autobranden ook vernielingen aan huizen – zelf hebben aangericht om zich er vervolgens over te kunnen beklagen.

Kort na de branden twee maanden geleden, verwees FN-voorman Adries Desport in zijn blog en Twitter naar ‘misdaden die steeds dichterbij komen en steeds gewelddadiger worden’. Hij liet zich ook fotograferen tussen ‘twintig uitgebrande voertuigen’. De politicus is inmiddels geschorst en in voorlopige hechtenis genomen.

Hij moet zich op 15 juli voor de rechter verantwoorden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de brandstichting, aldus de krant Le Monde.

Politieke winst

Een van de 12 auto’s die in brand werden gestoken was die van een andere Front National-voorstander, dat schrijft de Franse krant Le Parisien. Sympathisanten van Le Pen’s partij worden ervan verdacht met hun actie politieke winst te willen boeken: groeiende onveiligheid is een van de belangrijkste campagnepunten van de extreemrechtse partij.

Een paar van de politieke medestanders zouden de feiten inmiddels hebben bekend. Het Front National kwam de voorbije maanden vooral in het nieuws door de familiestrijd tussen vader Jean-Marie en dochter Marine Le Pen. Dochter Marine wil de partij een gematigder imago geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.