buitenland

De migrantenbusiness is lucratiever dan handel in drugs

Door Servaas van der Laan - 04 juni 2015

In een groot onderzoek naar de illegale migrantenbusiness sloeg de Italiaanse politie donderdagochtend wederom 44 personen in de boeien. Criminelen, maar ook ambtenaren en politici verdienen miljarden aan de zwarte migrantenindustrie.

‘Heb je enig idee wat ik verdien aan die migranten? De handel in drugs levert me in ieder geval minder op,’ zei de crimineel Salvatore Buzzi tegen een kompaan in een door de politie onderschept telefoontje. Buzzi is één van de hoofdverdachten in een grootschalig onderzoek naar de illegale handel rond de vele migranten die Italië via de Middellandse Zee bereiken.

Mafia Capitale

Criminelen, maar ook ambtenaren, zakenmensen en politici verdienen veel geld aan transport, opvang en uitbuiting van deze migranten. De groep achter de illegale praktijken wordt door Italiaanse media aangeduid als ‘Mafia Capitale’ omdat de hoofdrolspelers niet alleen in het zuiden, maar vooral in de hoofdstad (la capitale) actief zijn.

Onder hen zijn enkele prominente figuren. Zo werd in december, toen de politie een eerste grote arrestatieronde uitvoerde, de voormalige chef de cabinet van de Romeinse ex-burgemeester Walter Veltroni opgepakt. Omdat hij de leiding had over de herverdeling van asielzoekers over de verschillende kampen, bleek hij de hofleverancier van de criminelen te zijn. En donderdagochtend vroeg werd ook de fractieleider van Silvio Berlusconi’s Forza Italia in de regio Lazio afgevoerd. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie, illegale betalingen en samenwerking met de maffia.

Asielzoekerscentra

Duidelijk is dat de criminelen, onder leiding van oud-terrorist Massimo Carminati en de bovengenoemde Buzzi, intensief hebben samengewerkt met lokale bestuurders en politici.

Die samenwerking was nodig omdat de bron van inkomsten van de groep voor een groot deel uit gemeenschapsgeld bestond. Volgens Italiaanse justitie is er sprake van een ‘corrupt systeem’ rond de asielzoekerscentra en de vele subsidies voor opvang van migranten.

In Italië wordt de opvang van asielzoekers en andere migranten uitbesteed door de gemeente. Het gaat vaak om particulieren die hun ruimte verhuren aan gemeenten die er vervolgens migranten plaatsen. Die ‘particulieren’ blijken nu in veel gevallen criminelen te zijn die dankbaar gebruik maken van de publieke gelden die beschikbaar worden gesteld voor asielopvang. Met hulp van corrupte ambtenaren heeft de groep van Carminati sinds 2000 een groot deel van de migrantenbusiness in handen gekregen. ‘Velen zien de situatie op de Middellandse Zee als een tragedie, maar Massimo Carminati zag het als een gouden mogelijkheid,’ schreef de krant Il Sole 24 Ore die de praktijken vorig jaar aan het licht bracht.

Uitbuiting

Uit het onderzoek blijkt dat de criminele activiteiten niet ophouden bij alleen de opvang van de illegalen. Een verslaggever van de krant La Stampa ging kijken bij het opvangkamp van Mineo op Sicilië. ‘Wil je één meisje of twee?’ was de eerste vraag die hem bij het kamp werd gesteld. ‘Is 50 euro voor twee meisjes in orde?’.

Langs de straten van Mineo, een plaatsje op 40 kilometer rijden van Catania, bieden vrouwen uit landen als Eritrea, Tunesië, Ghana en Nigeria hun diensten aan. De mannen worden ’s ochtends om 7 uur in busjes naar de velden gebracht waar ze aan het werk worden gezet voor 1 tot 3 euro per uur. Alles onder leiding van criminelen en met goedkeuring van lokale bestuurders.

Migrantenbusiness

Hoewel de migrantenbusiness met de nieuwe aanwas van de laatste maanden beter floreert dan ooit, lijkt het net zich rond ‘Mafia Capitale’ te sluiten. Na 37 eerdere arrestaties werden er donderdag wederom 44 personen opgepakt. In totaal verdenkt justitie 101 personen van betrokkenheid bij de illegale zwendel. In november komt de eerste groep verdachten voor de rechter.

De huidige burgemeester van Rome zegt dat de groep nu niet meer actief is en dat de corrupte ambtenaren zijn opgepakt of vertrokken. Intussen neemt het aantal opvangcentra door de toestroom aan migranten enkel toe. Het grote deel van deze kampen is nog steeds in handen van ‘particulieren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.