buitenland

Drugsepidemie door prestatiedrang in ‘relaxed’ Australië

Door Niels Kraaier - 09 juni 2015

Australiërs zijn minder ‘laid-back’ dan menigeen denkt. Het land kent een spierballencultuur, werk­nemers willen niet voor elkaar onder doen. Honderdduizenden Australiërs zijn inmiddels verslaafd aan de drug ‘ice’.

Australië is in de ban van een epidemie. Geen vogelgriep of ebola, maar iets wat volgens de autoriteiten veel gevaarlijker is: methamfetamine ofwel ice. Van vertegenwoordigers tot vrachtwagenchauffeurs – minstens 2,5 procent van de bevolking zou verslaafd zijn. Dat zijn ruim een half miljoen inwoners op een bevolking van 22,5 miljoen.

En de drug wint razendsnel aan populariteit, zo blijkt uit onderzoek. Naar verluidt geeft ice onmetelijk veel zelfvertrouwen en het gevoel dat je alles aankunt. Ideaal voor de overwerkte loonslaaf.

Premier Tony Abbott heeft een taskforce in het leven geroepen om te onderzoeken hoe de epidemie de kop kan worden ingedrukt. Maar de belangrijkste vraag lijkt onbeantwoord te blijven: hoe is het mogelijk dat een volk dat in het buitenland bekendstaat om zijn ontspannen levensstijl, massaal naar de drugs grijpt?

Prestatiedrang

Lauren Mulhall lacht om het ‘laid-back‘-imago van haar land. ‘Het is een mythe,’ zegt de 35-jarige communicatieconsultant. Australië kent een spierballencultuur. Werk­nemers hebben nauwelijks rechtsbescherming en kunnen elk moment worden ontslagen. De concurrentie is groot, en niet alleen op de arbeidsmarkt.

Australiërs doen niet graag voor anderen onder en gaan gemakkelijk finan­ciële verplichtingen aan om hun uitbundige levensstijl in stand te houden. ‘Dat zorgt voor een enorme prestatiedrang – zeker nu het economisch minder gaat,’ aldus Mulhall.

Inmiddels heeft ice zijn weg gevonden naar het uitgaanscircuit. Jongeren zouden zich niet langer indrinken, maar insnuiven en -spuiten. Het veroorzaakt veel geweld. Ambulancebroeder Tony Hucker sloeg alarm in de Brisbane Times. ‘Iemand die flink onder invloed is, valt met nog geen tien man in bedwang te houden. Ze denken allemaal dat ze Superman zijn.’

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.