buitenland

Enorme campagne in voorbereiding voor Brits vertrek uit EU

Door Shari Deira - 21 juni 2015

Wanneer het Britse referendum over de Europese Unie wordt gehouden, is nog onduidelijk, maar campagnes worden al voorbereid. Een groep rijke ondernemers trekt 20 miljoen pond (ruim 28 miljoen euro) uit om Britten ervan te overtuigen dat het land uit de Unie moet.

De campagne begint in september en de organisatoren zijn al in gesprek met beroemde Britse artiesten en sporters om als ambassadeur op te treden, meldt The Telegraph.

Campagne

De titel van de campagne is ‘Nee dank je – wij gaan wereldwijd’. Een pr-bureau is ingehuurd om de grootschalige campagne te organiseren. Een voormalige legerleider zou de campagne gaan leiden.

Arron Banks, een succesvolle zakenman en grote donateur van UK Indepence Party, zegt dat deze campagne niets te maken heeft met die van politici. Het is overigens niet de eerste groep die zal pleiten voor een Brits vertrek uit de Unie. Zeven andere anti-EU-groepen zijn van plan campagne te voeren.

Ondanks dat Banks Ukip steunt, heeft partijleider Nigel Farage niets met de campagne te maken. ‘Dit is te belangrijk om het aan politici over te laten. Ze kunnen de campagne steunen, maar worden verder niet betrokken bij de campagne. Nigel is niet de juiste persoon om deze campagne te leiden. Hij spreekt niet iedereen aan.’

Referendum

Het is de bedoeling dat met het pleidooi voor een vertrek uit de Unie, Britten uit alle lagen van de samenleving worden aangesproken. De campagne zal duidelijk maken waarom het voor hen allemaal beter is om te vertrekken, zegt Richard Tice, ondernemer en donateur van de eurosceptische denktank Global Britain.

‘Het is een enorme campagne, het is een grotere campagne voor een referendum dan ons land ooit heeft gezien,’ zegt Tice tegen de krant.

Toekomst

Intussen reist de Britse premier David Cameron naar verschillende Europese lidstaten om te praten over de eisen van de Britten. Cameron wil onder meer dat het vrije verkeer van personen binnen de Unie wordt herzien en hij wil voorkomen dat Brussel in de toekomst meer te zeggen krijgt.

Donderdag en vrijdag zullen Europese regeringsleiders in Brussel onder meer praten over de wensen van Cameron. Tegen die tijd heeft de Britse premier alle Europese regeringsleiders gesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.