buitenland

Erdogan: ‘Iedereen moet ego opzij zetten’ en coalitie vormen

Door Elif Isitman - 11 juni 2015

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil zo snel mogelijk een coalitie vormen. Donderdag hield hij zijn eerste publieke toespraak sinds zijn persoonlijke nederlaag van afgelopen zondag.

‘Iedereen moet zijn ego opzij zetten zodat we zo snel mogelijk een coalitie kunnen vormen,’ zei hij tijdens een afstudeerceremonie voor internationale studenten in de hoofdstad Ankara, zijn eerste publiekelijke optreden sinds zijn AK-partij geen absolute meerderheid haalde in het Turkse parlement. Voor de vorming van een coalitie zijn tot dusver geen gegadigde politieke partijen.

Drie keer per dag

Erdogan maakte ruim vier dagen geen publiekelijke optredens, iets wat ongebruikelijk is voor de Turkse president, schrijft de krant Hurriyet. Tijdens de campagneperiode van de AK-partij was Erdogan gemiddeld drie keer per dag op de Turkse televisie te bewonderen.

De speech die hij op donderdag gaf bij een afstudeerceremonie was de eerste sinds zijn persoonlijke nederlaag. ‘De verkiezingsuitkomst geldt als de wil van het volk’, verklaarde Erdogan tijdens zijn speech. Ook benadrukte hij dat hij een ‘essentiële bijdrage’ zal leveren aan de formatie van een coalitie en dat hij zich daarbij zal houden aan de grondwet.

Premier Ahmet Davutoglu probeert een coalitie te vormen, maar tot nu toe wil dat nog niet echt lukken. Meerdere politieke partijen  hebben al aangegeven geen interesse te hebben in een coalitie met de islamitische partij van Erdogan.

Vervroegde verkiezingen

De AK-partij haalde 258 zetels bij de verkiezingen, achttien te weinig om alleen te kunnen regeren. Erdogan hoopte een absolute meerderheid te halen, zodat hij een wetswijziging kon doorvoeren waarmee hij de volledige macht naar zich toe kon trekken.

De pro-Koerdische HDP kreeg ruim 13 procent van de stemmen, en krijgt daarmee 79 zetels in het parlement. De leider van de HDP was de eerste om aan te geven niks te zien in een samenwerking met Erdogan. De partij verklaart donderdag wel open te staan voor een coalitie met ‘elke andere partij dan de AK-partij’.

De rechtse MHP-partij (16,3 procent van de stemmen) gaf kort daarna ook aan liever vervroegde verkiezingen te hebben dan een coalitie met Erdogan te vormen. De centrumlinkse CHP werd met 25 procent van de stemmen de tweede in de verkiezingen, en lijkt de enige realistische optie voor een coalitiepartner te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.