buitenland

Erdogan verliest absolute meerderheid in het Turkse parlement

Door Elif Isitman - 08 juni 2015

De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag bij de parlementsverkiezingen in Turkije de absolute meerderheid in het parlement verloren. De partij komt uit op 258 zetels van de 550 zetels.

Dit zijn 18 zetels te weinig om alleen te kunnen regeren. De islamitische AK-partij zal nu met andere partijen moeten onderhandelen om een coalitie te vormen.

Coalitie

Het is voor het eerst sinds 2002 dat de AK-partij niet meer alleen regeert. Maar met wie dan wel? De pro-Koerdische partij HDP kreeg ruim 13 procent van de stemmen en haalde daarmee zoals voorspeld de kiesdrempel. De partij krijgt 79 zetels in het parlement. De leider van de HDP heeft zondagavond laten weten dat hij een samenwerking met de AK-partij niet ziet zitten.

Ook de rechtse MHP partij (16.3 procent) wil liever vervroegde verkiezingen dan een samenwerking met de partij van Erdogan. De centrumlinkse CHP werd met 25 procent van de stemmen de tweede en lijkt de enige optie voor een coalitiepartner te zijn.

Ook buiten Turkije werd er volop gestemd voor de Turkse parlementsverkiezingen. In Nederland kon dat vorige week. De AK-partij deed het onder Turken in het buitenland iets beter dan in Turkije zelf. Buiten Turkije kreeg de partij van Erdogan bijna de helft van de stemmen en onder Turken in Nederland zelfs meer dan 64 procent.

Macht

De verkiezingsuitslag is een zware slag voor president Erdogan. Hij wilde een wetswijziging doorvoeren waarmee hij meer macht naar zich toe kon trekken, maar om dat te bewerkstelligen had zijn partij minstens 330 zetels moeten halen. De president heeft in Turkije nu slechts een ceremoniële functie, maar hij wilde een systeem opzetten waarbij hij daadwerkelijk alle touwtjes in handen zou hebben.

Eerder werd gevreesd voor verkiezingsfraude en corrupte bij de tellingen. Tienduizenden burgers en officiële waarnemers uit binnen- en buitenland hielden toezicht om fraude te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.