buitenland

Extremisten waarschuwden vorige maand al voor aanslag Sousse

Door Elif Isitman - 30 juni 2015

Een aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verwante extremistische groep waarschuwde vorige maand al voor aanslagen in Tunesië. De groep zei dat christelijke toeristen niet welkom waren.

De extremistische factie in Tunesië, die gelieerd is aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zou een maand geleden al via sociale media een waarschuwing hebben uitgevaardigd over de aanslag op het Imperial Marhaba hotel in de Tunesische badplaats Sousse. Via een tweet zou de groep westerse toeristen hebben gewaarschuwd niet naar het land af te reizen.

‘Aan alle christenen die van plan zijn vakantie te vieren in Tunesië. We kunnen jullie niet in ons land accepteren terwijl jullie vliegtuigen onze moslimbroeders bombarderen in Irak en de Levant. Als jullie toch komen hebben we een plan dat jullie de #Bardoattack zal doen vergeten’, aldus het onheilspellende bericht.

Hiermee refereert het bericht aan de aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis in maart, waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Ook deze aanslag was gelinkt aan IS.

Trainingskamp

Dinsdag werd ook gemeld dat de terrorist die vorige week 38 personen doodschoot op het strand bij het Imperial Hotel in Sousse, werd opgeleid door extremisten in Libië. De dader Raif Rezgui onderhield banden met islamitische extremisten in het buurland.

Dat zeggen bronnen rond het onderzoek dinsdag tegen persbureau Reuters. Hij zou een tijd lang in een Libisch trainingskamp hebben doorgebracht.

Rezgui is eigenhandig verantwoordelijk voor de ergste aanslag in de moderne geschiedenis van Tunesië. De meeste van zijn slachtoffers waren Britse toeristen: van de 39 slachtoffers kwamen 30 uit Groot-Brittannië.

De Tunesische autoriteiten hebben meerdere verdachten opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van de aanslag. Het zou tot nu toe om drie verdachten gaan.

Schild

Tijdens de aanslag zou onder meer het hotelpersoneel en andere aanwezigen op het strand een menselijk schild hebben gevormd om de gasten te beschermen, schrijft onder meer The Telegraph op basis van getuigenverklaringen.

De verklaringen komen nadat er foto’s waren vrijgekomen van de schutter met locals op de achtergrond, die kritiek ontvingen omdat ze te weinig zouden hebben gedaan om hem tegen te houden.

Volgens de verklaringen ligt de werkelijkheid dus anders. ‘Je zult ons eerst moeten doden en wij zijn moslims,’ zou een van de locals tegen Rezgui hebben gezegd, aldus verklaringen van Britse toeristen die de aanslag overleefden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.