buitenland

Gaat Zuid-Afrika Bashir uitleveren aan Internationaal Strafhof?

Door Servaas van der Laan - 14 juni 2015

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft Zuid-Afrika om de uitlevering gevraagd van de Sudanese president Omar al-Bashir. De van oorlogsmisdaden verdachte Bashir is in Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie.

Zuid-Afrika moet Bashir uitleveren, zegt het Internationaal Strafhof in een verklaring.

Uitlevering

Het ICC doet een beroep op het statuut van Rome waarin Zuid-Afrika wordt verplicht mee te werken aan de uitlevering. Het orgaan heeft zelf geen rechtsbevoegdheid om verdachten op te pakken en is op dat vlak volledig afhankelijk van lidstaten.

Maar het lijkt er voorlopig niet op dat Bashir op een vliegtuig naar Den Haag wordt gezet. Zuid-Afrikaanse officials stonden Bashir op te wachten op het vliegveld van Johannesburg om hem welkom te heten en niet om hem te arresteren. Bashir is in Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie (AU). De AU heeft het Strafhof al eerder gewaarschuwd om te stoppen met het vervolgen van zittende Afrikaanse staatshoofden.

Kleine kans

Intussen heeft een rechtbank in Pretoria een bevel uitgevaardigd voor Bashir om het land te verlaten zolang er nog geen beslissing is genomen over diens uitlevering. Correspondenten van de BBC achten de kans hoe dan ook klein dat Bashir daadwerkelijk zal worden uitgeleverd.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft in 2009 een arrestatiebevel tegen Al-Bashir uitgevaardigd wegens verdenkingen van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord in Darfur. Hierdoor verlaat de president zelden het land, uit angst om gepakt te worden. Soedan zelf is geen lid van het Internationaal Strafhof.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.