buitenland

Geen alarm over copiloot Lubitz vanwege strikte Duitse wet

Door Tom Reijner - 11 juni 2015

Artsen die de depressieve Duitse copiloot Andreas Lubitz (27) onderzochten en behandelden, vonden dat hij niet mocht vliegen. Maar zij lieten na dit te melden aan vliegmaatschappij Germanwings, de werkgever van Lubitz.

Dat zou namelijk in strijd zijn geweest met de Duitse wet die de vertrouwelijkheid van gegevens van patiënten strikt beschermt, zei de Franse aanklager Brice Robin donderdag in Marseille.

Ernstig misdrijf

Artsen in Duitsland mogen alleen informatie geven over patiënten als bewezen kan worden dat de patiënt van plan is een ernstig misdrijf te begaan.

Volgens de procureur van Marseille zijn er voorlopig onvoldoende bewijzen van nalatigheid om een gerechtelijke procedure te beginnen tegen Germanwings of moedermaatschappij Lufthansa.

Berg

Lubitz vloog op 24 maart het toestel dat hij bestuurde opzettelijk tegen een berg in een zuidoosten van Frankrijk. Voor deze zelfmoordactie, waardoor 150 inzittenden om het leven kwamen, had hij zich opgesloten in de cockpit. De Airbus A320-200 was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf.

In de vier weken voor de ramp met het vliegtuig bezocht Lubitz zeker zeven artsen onder wie drie psychiaters. De afgelopen vijf jaar consulteerde hij volgens Robin zelfs 41 verschillende artsen.

Psychose

De copiloot was ook bang dat hij door een oogaandoening zijn baan zou verliezen. Hij leed een ‘zware depressie’, een ‘psychose in combinatie met gezichtsproblemen’, aldus de Fransman. Er zijn mogelijk ernstige fouten gemaakt bij het omgaan met Lubitz’ gezondheidstoestand.

Robin zei tegen nabestaanden dat de zaak wordt overgedragen aan drie onderzoeksrechters in Marseille. Dat onderzoek gaat dan officieel over dood door schuld. Komende maandag worden de stoffelijke resten van dertig Spaanse inzittenden terug naar Spanje gebracht. Eerder deze week werden de resten van 44 Duitsers al naar Düsseldorf overgevlogen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.