buitenland

‘Geslagen en geëlektrocuteerd’: jongen (14) over marteling IS

Door Tom Reijner - 01 juni 2015

De BBC heeft een filmpje in handen, waarin vermoedelijk een 14-jarige jongen uit Syrië wordt gemarteld door terroristen van Islamitische Staat (IS). De beelden tonen hoe hij, ‘Ahmed’, wordt geslagen, terwijl hij met zijn polsen is opgehangen aan het plafond.

De video is gefilmd met een mobiele telefoon door een gedeserteerde IS-terrorist, meldt de Britse nieuwszender. Volgens hem is de video opgenomen voor propagandadoeleinden.

Blinddoek

Het kind is geblinddoekt en hangt met zijn voeten bungelend boven de grond. Twee gemaskerde mannen, die van top tot teen zijn gehuld in het zwart, takelen hem toe. Een van hen heeft een mes en een pistool vast, en de andere extremist loopt door de martelkamer met een AK-47, een Kalasjnikov.

Het slachtoffer wordt geslagen en geëlektrocuteerd, en schreeuwt, maar dat weerhoudt de beulen er niet van door te gaan met de gruwelijke praktijken.

Tas met bom

De jongen, die in Syrische stad Raqqa wat geld verdiende met het verkopen van brood, zou zijn ‘gestraft’. Twee bekenden van de jongen vroegen hem een tas neer te zetten bij een IS-ontmoetingsplek. Later bleek daar een bom in te zitten.

IS beschuldigde hem ervan dat hij het explosief zou hebben verstopt – en begonnen hem toen vreselijk te martelen.

In totaal duurde de toetakeling twee dagen. De veertienjarige werd in de cel ter dood veroordeeld, maar de beul die het vonnis zou voltrekken, kreeg medelijden en liet hem vrij.

Nachtmerries

‘Toen ze mij elektrocuteerden, riep ik om mijn moeder, zei hij. ‘Maar op het moment dat ik dat deed, werd de stroom alleen maar verder opgevoerd. Haal je moeder er niet bij,’ zei hij (een van de beulen).

Ahmed is inmiddels gevlucht naar Turkije. ‘Toen ik daar net aankwam, had ik de hele tijd nachtmerries. Ik kreeg enige behandeling, maar slapen, dat kon ik niet.’

Kinderen zijn wel vaker het slachtoffer van IS. Vorig weekeinde verspreidde het Syrische regime het bericht dat de terreurgroep vierhonderd mensen om het leven had gebracht nabij de ruïnestad Palmyra. Tijdens deze slachtpartij werden ook vrouwen en kinderen vermoord.

IS zou kinderen eveneens gebruiken voor logistieke operaties, maar ook op het strijdveld. Zo voert de BBC maandag ook het verhaal op van Khaled, een zeventienjarige jongen die deserteerde uit de terreurbeweging, maar voor die tijd vocht en doodde uit naam van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Khaled zegt dat kinderen specifiek worden gerekruteerd voor de gevechten met tegenstanders als het Iraakse leger en de Koerdische milities.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.