buitenland

Hoe IS water als wapen inzet bij Ramadi

Door Elif Isitman - 03 juni 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft woensdag een dam bij de rivier de Eufraat in West-Irak afgesloten. De afsluiting geeft de terroristen de strategische vrijheid om Iraakse regeringstroepen aan te vallen.

Dit melden lokale bronnen aan persbureau Reuters.

De terroristen zouden de waterstroom om de ingenomen stad Ramadi, in de provincie Anbar, hebben omgeleid, waardoor ze beter het gevecht aan kunnen gaan met het Iraakse regeringsleger. Daarnaast heeft de tactiek voor IS het voordeel dat de zuidelijke provincies van West-Irak nu bedreigd worden door hevige droogte. Volgens lokale autoriteiten is het waterniveau daar gedaald naar een ‘zorgwekkend niveau’.

Barrière

De Eufraat loopt dwars door Ramadi en fungeerde eerder als een natuurlijke barrière tussen de terroristen, die de noordelijke oevers in hun macht hebben, en het Iraakse regeringsleger en hun paramilitaire troepen die Ramadi vanaf de zuidelijke oevers proberen te heroveren.

Hikmat Suleiman, een woordvoerder van de Anbar-provincie, zei woensdag dat de Iraakse troepen zich nu langs de rivier zullen moeten scharen om ervoor te zorgen dat de terroristen het zuidelijke deel niet verder binnendringen. Hiervoor moest de regering slechts toezicht houden op bruggen en bepaalde delen van de rivier, maar kunnen de terroristen de rivier met gemak vanaf elk punt oversteken, zegt Suleiman. Eerder ontvluchtten duizenden bewoners de stad via bruggen die over de Eufraat lopen.

Hekken

De provinciale raad van de Anbar-provincie komt woensdag bij elkaar om een tegenoffensief te bespreken. Taha Abdul Ghani, een van de provincieleden, stelt voor om een van de barrières van de stuwdam te bombarderen, zodat het water weer gaat vloeien.

Ooggetuigen zeggen echter dat de terroristen twee van de hekken open hebben gelaten, vermoedelijk om ervoor te zorgen dat hun eigen gebied niet zonder water komt te zitten. Een andere mogelijkheid is om een andere dam, vanaf het Habbaniya-meer, te openen om de toestroom van water naar de zuidelijke provincies te bevorderen.

Dit zou alleen slechts een tijdelijke oplossing zijn: de waterstroom vanuit het meer zou niet langer dan drie dagen kunnen vloeien. De provincieleden maken zich zorgen. ‘Als de regering nu geen actie onderneemt, is een milieucatastrofe onvermijdelijk,’ zegt een woordvoerder.

IS zette water al eerder in als wapen tegen het Iraakse leger. Vorig jaar zomer legden de terroristen beslag op de stuwdam in Mosul in het noorden van Irak. Zij dreigden de hoofdstad Bagdad onder water te zetten, voordat ze werden verdreven door Koerdische strijdmachten met behulp van bombardementen van de internationale coalitie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.