buitenland

Hoe moeder en kind dagenlang in jungle overleefden na crash

Door Shari Deira - 25 juni 2015

Een opmerkelijk verhaal uit Colombia: een vliegtuigje is gecrasht in de jungle van het westen van het land. Twee inzittenden, een achttienjarige moeder en haar zoontje, overleefden het ongeluk, en wisten zichzelf vijf dagen in leven te houden.

Reddingswerkers hebben de twee inmiddels gered, melden Colombiaanse media. De Colombiaanse luchtmacht noemt het een wonder dat de twee hebben overleefd.

Verwondingen

Het vliegtuig waarin moeder Nelly Murillo en haar vijf maanden oude zoon Yudier Moreno zaten, stortte afgelopen zaterdag neer. Ze zaten in een kleine Cessna 303, die onderweg was van Quidbó, hoofdstad van de provincie Chocó, naar Nuquí.

Murillo heeft wat brandwonden en andere verwondingen, maar maakt het naar omstandigheden goed. Ook haar baby is in goede gezondheid. Piloot Carlos Mario Caballos overleefde het ongeluk niet.

Reddingswerkers vonden het vliegtuigje maandag, maar ontdekten dat de deur was geopend. Het lichaam van de piloot lag in de cockpit, maar Murillo en haar baby hadden het vliegtuig al verlaten. Een team van veertien reddingswerkers doorzocht de jungle op zoek naar moeder en kind.

Kokosnoten

Murillo wist zichzelf in leven te houden aan de oever van een beek met wat kokosnoten uit de lading van het vliegtuig. Reddingswerkers vonden de vrouw en haar baby op ongeveer 500 meter van het wrak in de jungle. Met een helikopter zijn de twee naar het ziekenhuis gebracht.

Luchtmachtcommandant Héctor Carrascal kan nauwelijks geloven dat de jonge moeder en haar baby het ongeluk hebben overleefd. ‘Het is een wonder. Dit gebied is zeer bebost en het ongeluk was een catastrofe. De energie van de moeder moet de baby de kracht hebben gegeven om te overleven,’ zegt Carrascal tegen persbureau AFP.

Vietnam

Het verhaal van Nelly Murillo en haar baby doet denken aan dat van de 53-jarige Annette Herfkens die in 1992 als enige een vliegtuigcrash overleefde in Vietnam. Ook zij verbleef dagenlang zwaargewond in de jungle.

In april vertelde zij aan weekblad Elsevier hoe het er toen aan toeging. ‘De acht dagen daarna heb ik overleefd door naar mijn instinct te luisteren. Dat is een stemmetje in jezelf, dat je de beste kant uit leidt,’ zei Herfkens.

‘Achteraf gezien was ik een textbook survivor. Ik maakte een plan dat ik in haalbare stappen verdeelde. Als ik een doel had bereikt, feliciteerde ik mezelf. Ik probeerde de humor er in te houden. Het was natuurlijk ironisch dat uitgerekend een claustrofoob als ik daar zo muurvast zat, ik heb niet eens het geduld om bij de kapper mijn haar te laten föhnen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.