buitenland

Hoe zware misdadigers in Albanië hun straf ontlopen

Door Peter Blasic - 12 juni 2015

 Zware misdadigers in Albanië weten zonder problemen hun straf te ontlopen. Uitleveringsverzoeken stellen er niet veel voor.

Voortvluchtige drugshandelaren en andere misdadigers ontduiken Europese uitleveringsverzoeken door de mazen in het zwakke Albanese rechtssy­steem te benutten. Het meest recente voorbeeld hiervan openbaarde zich onlangs toen parlementslid Mark Frroku, tegen wie een Belgisch internationaal arrestatiebevel openstond, maandenlang de dans wist te ontspringen.

Frroku zou in 1999 betrokken zijn geweest bij de moord op een Albanees staatsburger. Maar volgens Kujtim Puto, meester in de rechten en hoogleraar aan de universiteit van Tirana, bleef het arrestatiebevel drie maanden liggen. ‘Met Frroku bevriende agenten weigerden tot handelen over te gaan, totdat deze situatie afgelopen maand aan het licht kwam,’ zegt Puto (64).

Uitlevering

Of het parlementslid nu wél wordt overgedragen aan de Belgische autoriteiten is nog maar de vraag. ‘Over het algemeen voldoet Albanië aan uitleveringsverzoeken,’ zegt Puto. ‘Maar soms is Europa heel ver weg en vergeten de autoriteiten dat ze de weg naar EU-toetreding willen bewandelen.’ Zo ontlopen volgens Puto veel veroordeelde criminelen hun uitlevering door die via lokale rechtbanken aan te vechten.

Volgens gegevens van de openbaar aanklager van Albanië heeft de politie in 2014 97 personen opgepakt op basis van internationale arrestatiebevelen. ‘In 26 gevallen leverden Albanese autoriteiten niet uit. Buitenlandse autoriteiten lieten zich ervan overtuigen dat het vonnis door een lokale Albanese rechtbank kon worden uitgesproken. In vijf zaken werd het uitleveringsverzoek niet ingewilligd,’ zegt Puto.

Zo werd Fatmir Kajolli, een raadslid in de stad Fier, in 2012 aangehouden op basis van een Italiaans uitleveringsverzoek. ­Kajolli zou betrokken zijn bij drugshandel. Hiervoor werd hij tweemaal bij verstek veroordeeld.

‘Het gerechtshof van Fier weigerde de uitlevering, omdat die alleen was aangevraagd op basis van het vonnis in Rome. Het Albanese hof vreest dat Kajolli in Italië beide straffen moet uitzitten,’ verklaart Puto geamuseerd. ‘Volgens de Albanese rechter werden hiermee de fundamentele rechten van de mens Kajolli geschonden.’

Huisarrest

Verscheidene andere zware ­Albanese criminelen  wisten uit­levering te voorkomen door zich in afwachting van hun uitlevering onder huisarrest te laten plaatsen.

De zakenman Gezim Çelaj, ­eigenaar van een supermarkt­keten en daarnaast drugsbaron, maakte het wel heel bont. Puto: ‘Gedurende zijn huisarrest werd hij geregeld gesignaleerd op de markt van Tirana, evenals in restaurants en clubs in de modieuze wijk Blloku.

Vandaaruit wist hij zijn illegale praktijken gewoon voort te zetten.’ Zowel Çelaj als andere criminelen bleken spoorloos op het ­moment van uitlevering.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.