buitenland

Hongarije plaatst hek tegen asielzoekers: dit is er mis

17 juni 2015

Een 4 meter hoog hek op de grens met Servië moet de toenemende stroom van vluchtelingen tegenhouden. Dit heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, woensdag bekendgemaakt.

De buurlanden liggen in de clinch omdat dagelijks honderden migranten de 151 kilometer lange grens tussen Servië (niet lid van de Europese Unie) en Hongarije (wel Europese Unie) proberen over te steken.

In de afgelopen twee jaar zag Servië een snelle en flinke toename van het aantal migranten dat via dat land Noord-Europa probeert te bereiken. Het land weet zich daar nauwelijks raad mee.

Balkan-route

Eind 2014 werd de Westelijke Balkan-route – die vluchtelingen in toenemende mate hanteren als weg naar de Europese Unie – de derde meest gebruikte route in de EU na Griekenland en Italië. Begin dit jaar registreerde Frontex, het EU-buitengrens-agentschap, meer dan 26.600 illegale grensoverschrijdingen langs deze route.

De organisatie zei ook dat het erop lijkt dat niets migranten zal afschrikken van de lange tocht naar de Europese Unie (EU) die begint in het noorden van Griekenland.

Enorme onderbezetting, capaciteitsproblemen – Servië heeft slechts vijf asielzoekerscentra – en vermeend misbruik van vluchtelingen zorgt ervoor dat zij gemiddeld slechts 6,5 dag in een asielzoekerscentrum verblijven voordat zij de oversteek maken.

Media in Servië schreven herhaaldelijk over aanvallen op vluchtelingen door bendes en machtsmisbruik door lokale politie. Volgens Human Rights Watch weigert politie soms om asielaanvragen te registreren waardoor het voor vluchtelingen onmogelijk is voedsel en onderdak te krijgen. Ook zouden veel migranten buiten de opvangcentra wonen, onder wie gezinnen met kleine kinderen en niet-begeleide minderjarigen.

Toename

Voor de Hongaarse president Viktor Orban is de maat hoe dan ook vol: het aantal mensen dat via Servië Hongarije bereikt loopt volgens hem de spuigaten uit. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije. Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er 54.000 het land binnengekomen.

De president noemt migratie een gevaar: ‘Ik vind het niet juist dat vluchtelingen naar ons worden gestuurd. Wij denken dat ze moeten worden gestopt in Servië.’ Volgens Orban zou het probleem buiten de EU moeten worden opgelost, totdat individuele zaken van migranten zijn geëvalueerd.

Europese Unie

De door migranten veel gebruikte Balkan-route is niet zonder gevaar: de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) zei vrijdag dat migranten die vanuit het Midden-Oosten en Afrika Europese grond proberen te bereiken, in toenemende mate worden geconfronteerd met ongelukken op de spoorwegen die zij te voet volgen. Zij hebben ook te lijden onder geweld en misbruik van criminele bendes.

Servië, dat toe wil treden tot de EU, ervaart sinds 2008 de druk uit Brussel om vluchtelingen op te nemen. Om de situatie te verbeteren nam de politie controle aan de Servische kant van de Hongaarse grens begin dit jaar toe en begonnen de landen Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië een samenwerking.

Het land weigert tot nu toe echter, net als andere Oost-Europese landen, meer immigranten op te nemen. De houding is een obstakel in onderhandelingen over vluchtelingen in Europa, nu vooral een probleem van de landen waar de immigrant als eerst aankomt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.