buitenland

Immigrantencrisis: Duitsland dreigt met sluiting grenzen

Door Servaas van der Laan - 16 juni 2015

Als de Europese Unie (EU) er niet in slaagt om het vluchtelingenprobleem op te lossen, zijn de open binnengrenzen in Europa niet langer houdbaar. Daarvoor waarschuwde Duitsland dinsdag in Luxemburg tijdens een vergadering over het migrantenprobleem.

‘We streven niet naar een verandering van het Schengenverdrag en we wíllen geen systematische grenscontroles herinvoeren, maar wanneer er geen verantwoordelijkheid wordt genomen, dan kan dat wel eens het einde van het vrije verkeer in Europa betekenen,’ zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) dinsdag in Luxemburg waar de minister samenkomt met collega’s om over het vluchtelingenprobleem in Europa te praten.

Illegalen

Met ‘verantwoordelijkheid nemen’ doelde de Duitse politicus op het Verdrag van Dublin waarin is vastgelegd dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar zij aankomen. Italië en Griekenland voldoen niet aan die plicht en laten de illegalen doorreizen naar andere landen.

Wat er dan gebeurt, is te zien bij de Italiaans-Franse grensplaats Ventimiglia waar enkele honderden asielzoekers op rotsen hun kampement hebben opgeslagen van waaruit ze proberen Frankrijk binnen te komen. Frankrijk stuurt de illegalen terug naar Italië, maar is bang dat ze het gewoon nog een keer zullen proberen. Italië klaagt op zijn beurt over een onhoudbare situatie en pleit voor een nog rianter quota-systeem waarin de asielzoekers op systematische basis over de EU-lidstaten worden verspreid.

Verzet

De Europese Commissie wil een herverdelingssysteem invoeren, maar dat plan stuit op verzet. Europa lijkt er zo niet in te slagen om met een werkbare oplossing voor de asielzoekers te komen.

En dus wordt de roep steeds luider om dan maar weer de grenzen te sluiten. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken krijgt daarin bijval van zijn Franse collega Bernard Cazeneuve. Zijn boodschap in Luxemburg was duidelijk: ‘Zonder verantwoording en solidariteit brengt men Schengen in gevaar’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.