buitenland

‘Informant geeft gouden tip in zaak-MH17’

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2015

Wie heeft Malaysia Airlines vlucht MH17 vorig jaar uit de lucht geschoten. Een anonieme informant zou een gouden tip hebben gegeven in ruil voor een forse beloning.

Dat zegt althans Josef Resch van het Duitse detectivebureau Wifka tegen Duitse media.

Gouden tip

Resch werd vorig jaar benaderd door een onbekende opdrachtgever die 23 miljoen euro over had voor de gouden tip die zou leiden tot het ontmaskeren van de daders.

Die gouden tip is nu gegeven en de informant krijgt zijn geld, zegt Resch in het Duitse tijdschrift Capital. ‘Onze opdrachtgever heeft de informatie gekregen die hij verlangde. Daarmee is onze opdracht ten einde gekomen.’

Wie?

Wie de informant is en welke informatie die heeft gegeven, wil Resch niet zeggen en ook niet weten. ‘Ik heb de informant en de opdrachtgever met elkaar in contact gebracht en die twee hebben een deal gesloten,’ zegt hij tegen Der Spiegel.

De vraag is nu wat er met de ‘gouden tip’ zal worden gedaan. Wie miljoenen euro’s over heeft voor informatie is er logischerwijs iets mee van plan. Wordt de informatie openbaar gemaakt, of wilde de opdrachtgever juist zaken onder de pet houden?

‘Ik heb een wens,’ zegt Resch, ‘dat de opdrachtgever de zaak publiekelijk maakt. Maar ik heb persoonlijk de vrees dat dit intern afgehandeld zal worden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.