buitenland

Internationaal Strafhof is duur, en boekt maar weinig succes

Door Robbert de Witt - 30 juni 2015

Het dure Internationaal Strafhof in Den Haag veroordeelt aangeklaagden maar zelden. De vrije aftocht van de Sudanese president Omar al-Bashir is de grootste schandvlek.

Robbert de Witt schreef dit artikel samen met Francisca Koldenhof.

Dit jaar verhuizen 1.200 juristen, rechters en aanklagers naar het prestigieuze nieuwe Internationaal Strafhof in Den Haag. Naast het Vredespaleis moet dit gebouw een tweede uithangbord worden voor Den Haag, dat zich zo graag presenteert als de stad van vrede en internationaal recht. Maar de resultaten van het International Criminal Court – de officiële naam – sinds de oprichting in 2002, zijn wel heel mager.

Oorlogsmisdaden

Het Strafhof moest het internationaal recht bevorderen als tribunaal voor oorlogsmisdaden wereldwijd. Ook zittende leiders kunnen er worden aangeklaagd en veroordeeld. Dat laatste gebeurt zelden: in al die jaren werden slechts twee aangeklaagden daadwerkelijk veroordeeld.

De lijst met in totaal 36 aangeklaagden is bovendien wel zeer homogeen: 35 van hen zijn Afrikaanse mannen. Die ene andere aangeklaagde is een Afrikaanse vrouw – Simone Gbagbo, de voormalige first lady van Ivoorkust. Geen wonder dus dat Afrikaanse landen het Strafhof verwijten ‘op Afrikanen te jagen’ en spreken van neokolonialisme.

Schandvlek

Er zijn meer problemen. Aanklagers, rechters en juristen klagen dat ze meer zaken moeten behandelen dan ze aankunnen, en bovendien te weinig hulp krijgen van de lidstaten.

Met als grootste schandvlek de Sudanese president Omar al-Bashir, die ondanks een zes jaar oud arrestatiebevel onlangs van Strafhof-lidstaat Zuid-Afrika vrije aftocht kreeg van een top van de Afrikaanse Unie. Het maakt het Strafhof tot een peperduur en vaak tandeloos instituut.

Verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, maar die nog vrij rondlopen

Twee veroordelingen

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.