buitenland

Is Donald Trump serieus te nemen als presidentskandidaat?

Door Elif Isitman - 17 juni 2015

Tv-persoonlijkheid en vastgoedmiljardair Donald Trump heeft zich dinsdagavond voor de Republikeinen kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij kondigde het nieuws aan op de vijfde verdieping van zijn eigen Trump Towers in New York.

Elk jaar gaat wel het gerucht dat Trump (69) een gooi wil doen naar het presidentschap. In 2012 sloeg hij zijn kandidatuur nog af omdat hij ‘niet klaar’ zou zijn met het zakenleven.

Volgend jaar is het dan echt zo ver. Onder de campagneleus ‘Make America Great Again’ werpt Trump zich in de strijd om het Witte Huis.

Slecht beeld

Is Donald Trump serieus te nemen als kandidaat? Volgens peilingen van CNN heeft meer dan de helft van de Republikeinse kiezers een ‘slecht beeld’ van Trump. Dit is geen goede uitgangspositie bij de start van een campagne.

In zijn speech kondigde Trump in grote lijnen zijn speerpunten aan. Zo zou de American dream volgens hem dood zijn. Hij belooft deze weer nieuw leven in te blazen. Daarnaast wil hij het Obamacare-systeem, het zorgstelsel van president Barack Obama, terugdraaien en meer banen scheppen.

Theatraal als hij is, deed Trump een aantal opmerkelijke uitspraken. Eerder noemde hij zich bijvoorbeeld al ‘veruit de meest succesvolle persoon ooit in de race voor het presidentschap’.

Rijkdom

Trump deinst er ook niet voor terug om met zijn rijkdom te pronken. Bij elkaar heeft hij een vermogen van ongeveer 8.7 miljard dollar: dit werd eerder op ‘slechts’ 4 miljard dollar geschat.

Na het voorlezen van zijn netto vermogen, zei hij dinsdag: ‘Dat is het type leider dat dit land nodig heeft’, na het ‘tijdperk van losers’ dat de Verenigde Staten hiervoor volgens hem heeft moeten doorstaan. Hij deed er nog een schepje bovenop door eraan toe te voegen dat hij ‘de eigenaar is van een Gucci-winkel die meer waard is dan Mitt Romney’ (Republikeinse uitdager van Barack Obama in 2012, red.).

Volgens Trump zijn de Verenigde Staten ‘een vuilnisbelt geworden voor de problemen van de rest van de wereld’. Hij wil de Mexicaanse immigratie naar Amerika verder een halt toeroepen: ‘Als Mexico zijn volk de grens overstuurt, sturen ze ons niet de besten. Ze sturen mensen met veel problemen. Ze brengen drugs hierheen, ze brengen misdaad, het zijn verkrachters.’

Trump denkt verder zelf dat hij een kans maakt omdat hij geen politicus in hart en nieren is, maar een zakenman. ‘Ik ben een onderhandelaar, maar het probleem is dat je getalenteerde mensen hebt om voor je te onderhandelen. Maar die hebben wij niet: wij hebben domme mensen’.

Hij deelde ook nog een sneer uit naar Jeb Bush, die zich een dag eerder kandidaat stelde: ‘Het laatste wat we in Amerika nodig hebben is nog een Bush’.

Bij zijn entree gebruikte Trump het nummer ‘Rockin’ in the Free World’ van Neil Young, die zelf klaarblijkelijk geen fan is van de kersverse presidentskandidaat. In een statement van het management van Young staat dat Trump geen toestemming had om ‘Rockin’ in the Free World te gebruiken. Young, een Canadees staatsburger, zou zelf de Democratische kandidaat Bernie Sanders steunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.