buitenland

Italië gaat alle economische migranten terugsturen

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2015

In Italië is geen plaats meer voor economische vluchtelingen. Premier Matteo Renzi wil dat alle economische vluchtelingen terug naar het land van herkomst worden gestuurd.

‘Etisch, maar ook verstandig,’ zo wil Italië het probleem van de vele vluchtelingen in het land aanpakken. De echte asielzoekers die zijn gevlucht voor geweld zijn in Italië welkom, maar voor de vele economische migranten die zich op de bootjes bevinden, is simpelweg geen plaats meer. Dat zei de Italiaanse premier Matteo Renzi donderdag tijdens een ontmoeting met de provinciebestuurders in zijn land.

Ferme woorden

Het zijn ferme woorden voor een sociaaldemocratische politicus die zich in eerdere uitspraken vooral het lot aantrok van de vele vluchtelingen in zijn land.

Maar in Italië, dat kampt met een jeugdwerkloosheidspercentage van 43 procent, is er simpelweg geen economische ruimte om de vele gelukszoekers uit hoofdzakelijk Noord-Afrikaanse landen van een normale baan te voorzien. ‘De asielzoekers worden opgevangen, de economische migranten worden teruggestuurd,’ beloofde hij tijdens de ontmoeting in Rome. ‘Er is consensus nodig in Europa, dus hoe meer eensgezind Italië optreedt, des te beter het is.’

Noord vs Zuid

Eensgezind is Italië meestal alleen wanneer er gevoetbald wordt. Vooral vanuit de noordelijke provincies is er kritiek op het migratiebeleid van de regering in Rome. ‘Wat betreft immigratie betalen wij de prijs voor de onmacht van een regering die kennelijk niet in de gaten heeft gehad dat we er in 2012 13.000 migranten bijkregen, het jaar erop 43.000, vorig jaar 170.000 en vandaag 200.000,’ zei Luca Zaia (Liga Veneta), president van de regio Veneto.

Hij roept andere noordelijke regio’s op niet langer ‘de telefoon op te nemen’ als de regering belt. Hij vindt het gerechtvaardigd dat de regio’s zelf gaan optreden tegen de immigranten die vanuit het zuiden naar het noorden trekken. Zaia zei eerder dat zijn regio geen nieuwe migranten meer zal opnemen.

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verblijven er op dit moment bijna 80.000 migranten op Italiaans grondgebied, waarvan er bijna 50.000 in opvangcentra zijn opgenomen. De regio Sicilië neemt met 19 procent het grootste deel van de opvang van deze migranten voor rekening.

Herverdeling

Dit laatste is onvermijdelijk omdat veel illegale migranten in Sicilië aankomen. Terwijl Renzi met de provinciebestuurders in Rome aan het bekvechten was, kwam er in Catania weer een schip met 497 nieuwe migranten aan.

Op dit moment wordt in Brussel gesproken over een herverdeling van deze migranten over de andere lidstaten van de Europese Unie. Het lijkt hoe dan ook niet realistisch dat dit plan snel werkelijkheid zal worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.