buitenland

Jaar na ‘Mosul’: wat doet Obama tegen opmars IS in Anbar?

Door Tom Reijner - 10 juni 2015

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt om vijfhonderd extra militairen te sturen naar Irak. Als het doorgaat, zullen zij worden ingezet om de Iraakse troepen te trainen en te adviseren.

De Irakezen proberen de opmars van Islamitische Staat (IS) te stuiten, maar zijn daar tot dusver niet erg succesvol in gebleken.

Strategie

Onlangs viel de strategisch belangrijke Iraakse stad Ramadi in de provincie Anbar. De militaire trainers en adviseurs worden vermoedelijk gestationeerd in deze westelijke provincie, schijft The Wall Street Journal. De extra inzet moet er uiteindelijk toe leiden dat Bagdad de IS-terroristen uit dit gebied kan verdrijven. Sommige Amerikaanse media spreken over een uitbreiding van 1.500 militaire adviseurs.

Op dit moment hebben de Verenigde Staten zo’n 3.000 soldaten in het Arabische land. Eerder deze week zei Obama nog altijd geen ‘complete strategie’ te hebben om de Irakezen te steunen bij het verslaan van de radicaalislamitische beweging.

Fors probleem

Het trainen van genoeg Iraakse militairen is nog altijd een fors probleem, erkende de Amerikaanse president tijdens de G7-top in Duitsland. We gaan de hulp opvoeren, en roepen daartoe ook onze bondgenoten op, maar dan moet Irak er zelf ook voor ‘de volle 100 procent’ voor gaan, sprak Obama.

Het Iraakse leger geldt als zwak en ongemotiveerd. Toen IS vorig jaar juni aan de poorten van Mosul stond, en de miljoenenstad uiteindelijk veroverde, kozen veel soldaten het hazenpad. Dat gebeurde ook in Tikrit, en in Ramadi, in mei. Het Iraakse leger heeft bij deze laatste IS-verovering opzichtig gefaald, luidde de kritiek vanuit Washington.

Mosul

Het is woensdag precies een jaar geleden dat IS aan een enorme opmars begon. Mosul en andere steden in Irak en Syrië werden onder de voet gelopen. Hoe het leven er in een stad als Mosul uitziet na een jaar IS, blijkt uit filmpjes die in handen zijn van de BBC.

Inwoners zouden in angst leven, de vrouwen gaan zwaar gesluierd over straat en veel wijken maken een verlate indruk. Mensen die er wonen, spreken van harde straffen voor hen die tegen de regels van de terreurbeweging ingaan. Waarnemers verklaarden tegenover het Duitse persbureau DPA dat shariarechtbanken in een jaar tijd bijna duizend mensen ter dood hebben veroordeeld, onder wie bijna honderd vrouwen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.