buitenland

Jean-Marie Le Pen sleept zijn Front National voor de rechter

Door Tom Reijner - 02 juni 2015

De Franse politicus Jean-Marie Le Pen gaat zijn schorsing uit de partij aanvechten. Hij brengt het Front National, nota bene de beweging die hij in 1972 zelf oprichtte, voor de rechter.

‘Ik betwist mijn uitsluiting als lid van de partij en de intrekking van het erevoorzitterschap,’ zei hij tegenover persbureau AFP.

Klacht

Volgens hem lijkt het erop dat de partij hem ‘het zwijgen wil opleggen’. De rechtbank die de klacht van de oude Le Pen (86) zal behandelen ligt in Nanterre, de plaats waar ook het hoofdkwartier van Front National is gevestigd.

Het was zijn bloedeigen dochter, en de huidige voorzitter van de partij, Marine Le Pen, die hem begin mei eruit zette. Zijn herhaaldelijke antisemitische uitspraken en bagatellisering van de Holocaust zetten kwaad bloed bij dochter Marine.

De gemoederen liepen nadien zo hoog op dat de hoogbejaarde Le Pen verklaarde dat hij hoopte dat zijn dochter spoedig zou trouwen, ‘zodat zij niet langer mijn naam draagt’.

Grote waarde

Later leek hij in te zien dat hij toch te ver was gegaan. Ik vind mijn dochter van grote waarde, maar zij laat zich wel te veel beïnvloeden door andere hooggeplaatsten in de partij. zei Le Pen op mildere toon. Wel kondigde hij aan een eigen politieke beweging op te richten, die overigens geen concurrent moet worden voor Front National.

Dat de Franse partij een echte familieaangelegenheid is, bleek maar weer eens vorige week. Kleindochter Marion Maréchal-Le Pen nam de plek van haar opa in als kandidaat voor het Front National in de regionale verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte D’Azur. De kleindochter van oprichter Le Pen is pas 25 jaar oud. De regionale verkiezingen zijn in de tweede week van december.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.