buitenland

‘Jihadist Jermaine Walters sterft in Syrië’

Door Servaas van der Laan - 04 juni 2015

Jihadist Jermaine Walters is omgekomen bij een bombardement in Syrië. Walters vertrok vorig jaar met zijn gezin naar Syrië.

Het was voormalig lid van de Hofstadgroep, Jason Walters, die het bericht over zijn broer donderdag via Facebook wereldkundig maakte.

Ook zijn advocaat, Bart Nooitgedagt, bevestigt het bericht. De familie van Jermaine zou donderdag zijn gebeld met dit nieuws, en Nooitgedagt zegt geen redenen te hebben te twijfelen aan de juistheid van het bericht.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof laat weten de berichten over de dood van Jermaine W. te kennen, maar ze kan ze niet bevestigen. ‘Dit past wel in het beeld dat we hebben dat Nederlanders zich bewegen in oorlogsgebieden. Daar zijn eerder Nederlanders omgekomen.’

Geen bevestiging

Walters zou zijn omgekomen bij een bombardement. Omdat jihadisten wel vaker dood worden verklaard, kan het bericht lastig op waarde worden geschat. Volgens Elsevier-verslaggever Nikki Sterkenburg gaat het wel zeker om het authentieke Facebook-account van Jason Walters.

Jermaine, zoon van een Amerikaanse militair en een Nederlandse moeder, werd net als zijn broer Jason gelinkt aan de Hofstadgroep. Hij zou van plan zijn geweest een aanslag te plegen op toenmalig Ayaan Hirsi-Ail. Maar waar zijn broer de gevangenis in moest, werd Jermaine in 2006 vrijgesproken.

De geradicaliseerde Jermaine vertrok in september, samen met zijn vrouw en drie kinderen, naar het zogenoemde ‘Kalifaat’ in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.